| (archiefbeeld)

Code oranje: Brussel bleef grotendeels gespaard

EDB, JDK
© Belga - BRUZZ
20/05/2022
Updated: 20/05/2022 16.47u

Voor de tweede dag op rij trokken onweersbuien over ons land. Ook voor het Brussels Gewest kondigde het KMI in de loop van de dag code oranje aan. Hevige regen trok na de middag over onze hoofdstad, maar de Brusselaars bleef het ergste bespaard. Donderdag was er op verschillende plaatsen nog wateroverlast en schade, vrijdag moest de brandweer maar vier kleine interventies doen.

De criteria voor code oranje voor neerslag (31-50 mm in 1 uur of 41-60 mm in 6 uur) of rukwinden (minstens 90 km/u) worden wellicht voldaan, klonk het vanmorgen bij het KMI.

“Het is moeilijk om voor een stad exacte voorspellingen te maken”, vertelt David Dehenauw van het KMI aan BRUZZ. “Het zal een paar uur fel regenen en dat kan gepaard gaan met lokaal zeer zware windstoten en hagel." In de namiddag zou het onweer in en rond Brussel moeten verzwakken. Dat bleek te kloppen.

De stortbuien van donderdagmiddag zetten verschillende Brusselse straten nog blank. De Brusselse brandweer kreeg toen 72 oproepen over ondergelopen straten. Na de storm van vandaag was er veel minder werk. "Brussel bleef van de zwaarste onweersbuien gespaard", haalt de brandweer opgelucht adem. In totaal moest ze slechts vier keer uitrukken. Telkens ging het om wegvliegende dakpannen en takken op de baan.

Avondspits

Ondertussen waarschuwde Hajo Beeckman van de VRT verkeersredactie via Twitter wel voor het risico op aquaplaning tijdens de avondspits. Hij meldde dat op veel grote wegen, zoals op de Ring rond Brussel, via dynamische borden naast en boven de weg een snelheidsbeperking van 90 km/uur werd opgelegd. De lagere snelheid moet bij slecht weer en beperkt zicht de kans op ongevallen verlagen.

Maatregelen

Onder meer Ter Kamerenbos werd vanmorgen om 10 uur reeds afgesloten, dat meldde de politie van Brussel op Twitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, onweer, code oranje

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni