| Studenten op het Martelarenplein.

Comac plaatst tentjes in Brussel om gestegen kosten studentenleven aan te klagen

© Belga
10/10/2022

Een vijftigtal leden van Comac, de jongerenbeweging van de radicaal-linkse partij PVDA, hebben maandagvoormiddag actiegevoerd op het Martelarenplein in Brussel om de gestegen kosten van het studentenleven aan de kaak te stellen. Of het nu om koten, energie of voeding gaat: de prijsstijgingen worden steeds meer "onhoudbaar", zegt Comac.

De Comac-jongeren droegen bordjes mee met daarop slogans als 'De studenten gaan de crisis niet betalen' en 'We willen leven, niet overleven'. Ze hadden ook een twintigtal tentjes mee, symbool van de gestegen kosten van het studentenleven.

Getuigenissen

Er werden getuigenissen voorgelezen, onder meer van een studente die een tweede job moest nemen om de huur te betalen, waardoor ze geen tijd meer had om naar de les te gaan. "Dergelijke getuigenissen krijgen we elke dag", zei Octave Daube, vicevoorzitter van Comac, voor de groep.

Daube en Comac-voorzitter Sander Claessens wezen er in hun toespraken ook op dat een spaghetti aan de KU Leuven inmiddels 7 euro kost.

comac2.jpeg

| Protest op het Martelarenplein.

Comac stelde verder aan de kaak dat sommige onderwijsinstellingen de chauffage een graad lager zetten of die zelfs uitschakelen na een bepaald uur. "Ze sturen de studenten naar huis, terwijl die geen chauffage kunnen betalen", zei Daube.

'Overwinsten afromen'

Comac vindt dat de universiteit een plaats moet zijn waar studenten hun toevlucht kunnen zoeken en er kunnen studeren in alle rust en op een warme plek.

De oplossing, volgens Comac, is om de overwinsten af te romen van energiebedrijven, in de eerste plaats Engie, dat de Belgische kerncentrales uitbaat.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni