De hoeveelheid cocaïne in Europa neemt toe, volgens een studie van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving. In Brussel groeit het gebruik van crack cocaine, kortweg crack, wat verslaafden ook vaker in de publieke ruimte consumeren. "Crack wordt aan onze voordeur klaargemaakt”, getuigt Jan Leerman van het buurtcomité Alhambra.

Het Europese Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving, een EU-instituut, bracht vorige week haar jaarlijkse European Drug Report uit voor 2019. Eén van de conclusies daar is dat de hoeveelheid cocaïne in Europa sterk toeneemt.

Transit, een vzw die drugsverslaafden in Brussel helpt, ziet die toename duidelijk in haar werk. De organisatie helpt vooral dakloze en kwetsbare mensen met een verslaving. “Gedurende de laatste twee jaar zagen we een stijging van het gebruik van crack cocaïne,” vertelt Bruno Valkeneers. “Bij de verslaafden waar wij mee werken gaat dit niet enkel over de toename in aanbod, maar ook over een verhoging van de armoede en kwetsbaarheid van deze groep.”

Crack cocaïne, of kortweg crack, is geen partydrug. In tegenstelling tot de beter gekende poederachtige variant, komt het in blokjes die verslaafden, vooral armeren en daklozen, oproken of zelfs injecteren. Het effect is tegelijk ook anders. “Het helpt verslaafden vooral om ontberingen te doorstaan,” vertelt Valkeneers. Tegelijk is crack wel verslavender dan poedercocaïne, en gebruikers lopen een reeks gezondheidsrisico's zoals longproblemen wanneer ze het roken.

Crack aan de voordeur

Een andere opvallende tendens is dat het gebruik in de publieke ruimte toeneemt. In haar jaarverslag van 2018 registreerde Transit zo dat 37 procent van de consumpties in niet-beschutte openbare plekken gebeurden, en nog eens 8 procent in meer beschutte openbare plekken zoals metrostations. Een totaal dus van 45 procent, vergeleken met 40 procent het jaar ervoor.

Een tendens die bewoners van probleemwijken ook opmerken. “Crack wordt aan onze voordeur klaargemaakt,” vertelt Jan Leerman, van het buurtcomité van de Alhambrawijk. Dat is de wijk rond het metrostation IJzer, dat al langer af te rekenen heeft met problemen zoals druggebruik en straatprostitutie. “Recent is het probleem opnieuw toegenomen,” vertelt Leerman. “Vooral omdat er minder politiecontroles gebeuren, en omdat er opnieuw een kraakpand bezet is in de wijk.”

Legaal gebruiken

Een gebruikerscentrum, waar drugsverslaafden ongehinderd en in hygiënische omstandigheden drugs gebruiken, en tegelijk ook hulp krijgen, zou wel soelaas kunnen bieden. Zo’n gewestelijk centrum zou in 2023 de deuren openen vlak bij Thurn en Taxis. Een project waar ook Transit vzw bij betrokken is. Tegelijk wil ook de Stad Brussel een eigen centrum in de Noordwijk bouwen, opnieuw met gebruikersruimte.

Leerman van het buurtcomité van de Alhambrawijk is alvast enthousiast. “Repressie helpt niet op de lange termijn”, stelt hij. “We staan dus heel positief tegenover zo’n centrum met gebruikerslokalen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Alhambra-wijk, Comité Alhambra, drugs, transit vzw, crack, cocaïne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni