Crowdfunding voor elektrische tuktuk voor noorden van Brussel

Ellen Debackere
© BRUZZ
07/12/2018

Een elektrisch aangedreven tuktuk, daarvoor wordt sinds woensdag via Growfunding geld ingezameld. Daarmee wil de vzw Labolobo mensen met beperkte mobiliteit in het noorden van Brussel vervoeren. “Tegelijk willen we de band tussen ouderen en jongeren versterken.”

“Het is de bedoeling dat jongeren de tuktuk besturen en dat ze ouderen in het noorden van Brussel vrijwillig vervoeren,” zegt Giulia Sugranyes van de vzw Labolobo uit Jette aan BRUZZ.

“Zo zorgen we niet enkel voor meer mobiliteit bij mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is,” aldus Sugranyes. “Tegelijk versterken we de banden tussen verschillende generaties.”

“De vzw werkt inderdaad vooral rond intergenerationaliteit,” zegt Nathalie De Swaef (Groen), schepen van Mobiliteit, aan BRUZZ. “Maar vorig jaar wilden ze oude mensen van en naar de markt brengen. Dat moesten ze met een oude fiets doen. Toen is dit idee ontstaan.”

Geen wettelijke regeling

De vzw wil in twee maanden tijd ongeveer 9.500 euro ophalen om een eerste tuktuk te kopen. “Later kunnen we er dan misschien nog meer aanschaffen,” aldus Sugranyes.

Over het gebruik van tuktuks bestaat geen gewestelijke regeling, zegt Mathias Dobbels, woordvoerder van mobiliteitsminister Smet (SP.A). “De wetgeving voor personenvervoer geldt voor vierwielers. Wel raden we bestuurders aan om contact op te nemen met hun gemeente.”

In 2015 verschenen de eerste tuktuks in het Brusselse straatbeeld. “Die zijn er nog steeds, maar focussen vooral op toeristen,” aldus Dobbels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving , Mobiliteit , tuktuk , Labolobo , nathalie de swaef

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni