| Amper ingehuldigd probeerden vandalen het Cruyff Court in Molenbeek al meteen in brand te steken. Gelukkig lukte dat niet

Cruyff Court in Molenbeek al meteen doelwit van vandalen

SDS
© BRUZZ
25/03/2018

Amper anderhalve dag na de officiële inhuldiging van het Cruyff Court in Molenbeek hebben vandalen lelijk huisgehouden op het voetbalveld. De vensters van de materiaalhut zijn ingeslagen, en de glasscherven samen met vuilnis verspreid over het terrein. De vandalen probeerden het kunstgras ook in brand te steken. “Brussel heeft veel meer wijkagenten nodig, die hun buurt ook veel beter kennen”, reageert medeoprichter Unico van Kooten.

Donderdag pas was het Cruyff Court, een trapveld dat geschikt is voor dichtbevolkte buurten met weinig speelruimte, in Molenbeek ingehuldigd in aanwezigheid van de Belgische en Nederlandse buitenlandministers.

In de nacht van vrijdag op zaterdag forceerden onverlaten het toegangshek van het Muzenpark, bevestigt de politiezone West. Ze drongen de container die dienstdoet als materiaalhut binnen waar ze de ramen hebben ingegooid en de ruimte hebben leeggeplunderd. Daarna probeerden ze het synthetische ‘grasveld’ in de fik te steken. De vandalen strooiden vuilnis en glasscherven over het hele speelveld.

Geschokte buurtbewoners stroopten zaterdag de mouwen op om het veld schoon te maken, vertelt schepen van Sport Ahmed El Khannouss (CDH) aan BRUZZ. Toen hij zaterdagochtend ter plekke kwam, waren ze al het afval al aan het verzamelen in vuilniszakken. "De jongeren uit de buurt wilden kunnen spelen op het veld." Hij verwittigde de politie, die een proces-verbaal opmaakte. Geen enkele buurtbewoner heeft op het moment van de feiten de politie gebeld.

Het Muzenpark, waarin het voetbalveld zich bevindt, heeft volgens de RTBF geen bewakingscamera’s. De daders vatten wordt dus geen makkelijke klus. Volgens El Khannouss is het bekend dat een groep er drugs dealt. De politie gaat nu de beelden van camera's in de buurt bekijken. Volgens de schepen is een camera in het park zelf voorzien voor binnenkort.

Hufter-proof

“Ik ben natuurlijk verdrietig”, reageert medeoprichter Unico van Kooten bij BRUZZ. “De Cruyff Foundation gaat maandag contact opnemen met Molenbeek om te kijken wat er precies gebeurd is en of de gemeente een oplossing kan vinden."

“Dit zijn duidelijk mentaal zieke individuen met grote problemen, dit is geen 'normaal' vandalisme meer”, zegt Van Kooten, die in Nederland opgroeide maar zelf in Molenbeek woont. “Cruyff Courts zijn redelijk hufter-proof, dit vandalisme bedreigt het concept niet. Ik heb gezien hoeveel plezier de kinderen beleven aan het veld. Het is nu vooral wachten op de reactie van de volwassenen in de buurt. “

“Vandalisme gebeurt overal, maar uiteindelijk zijn het de buurtbewoners die zich achter het Cruyff Court moeten scharen. Die moeten zeggen: ‘Wij willen niet meer dat er drugs verhandeld worden in het Muzenpark, wij willen dat kinderen hier veilig kunnen spelen.’ Dat moet vanuit de mensen zelf komen, wij kunnen niet alles oplossen.”

Meer wijkagenten

Wat er ontbreekt zijn wijkagenten, vindt Van Kooten. "Die we in Nederland veel nadrukkelijker hebben. Die de buurt goed kennen, en een oogje in het zeil houden."

"De politie in Amsterdam heeft ook veel meer diversiteit in haar korps, met agenten van Turkse of Marokkaanse origine. Zulke wijkagenten doen veel preventief werk in arme wijken waar mensen dicht op elkaar wonen. Daarvan moeten er in Brussel veel meer komen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Sport , Unico van Kooten , Cruyff Court , Johan Cruyff , Muzenpark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni