Cultuurwerkers krijgen eenmalige premie in september

Toneel in kindertheater Bronks (archiefbeeld).
Updated: 29-07-2020 - 15:35

De Brusselse regering maakt vijf miljoen euro vrij om een uitzonderlijke premie tot 1.500 euro aan de Brusselse cultuurwerkers toe te kennen. Dit bedrag moet tussen 27 juli en 16 augustus aangevraagd worden, uiterlijk in september wordt het uitgereikt.

Cultuurwerkers die tussen 13 maart en 31 mei minder dan 775 euro verdienden, ontvangen de volledige premie van 1.500 euro. Wie in dezelfde periode minder dan 1.550 euro opstreek, maakt aanspraak op 1.000 euro. Wie nog kon rekenen op een inkomen van maximum 3.100 euro, komt in aanmerking voor een premie van 500 euro.

Premie staat los van taal

De uitkering van de eenmalige premie was de Brusselse regering eerder al overeengekomen, omdat cultuurwerkers geen beroep kunnen doen op de tijdelijke werkloosheidsuitkering of het overbruggingsrecht. Zo dreigde de sector, die in het Brussels Gewest direct en indirect zo'n 45.000 mensen tewerkstelt, zwaar getroffen te worden.

"Deze premie bewijst dat Brussel verbonden kan worden tot één hoofdstad ten dienste van alle inwoners. Voor het eerst zorgen we ervoor dat een premie voor de culturele sector ook beschikbaar is voor cultuurwerkers van het hele Brusselse Gewest ongeacht hun taal, statuut of bevoegde ministers. Zo willen we ervoor zorgen dat iedereen meetelt”, zegt Pascal Smet (one.brussels), VGC-collegelid bevoegd voor cultuur.

Tot 16 augustus

Nu zijn ook de modaliteiten voor de premie goedgekeurd. Cultuurwerkers kunnen het bedrag vanaf 27 juli aanvragen via de website van arbeidsbemiddelaar Actiris en hebben daar tot 16 augustus de tijd voor. De procedure verloopt digitaal, maar wie niet in de mogelijkheid is online te gaan, kan de formulieren ook op de hoofdzetel van Actiris invullen.

Beslissingen over de toekenning van de premie worden uiterlijk op 14 september gecommuniceerd. De uitbetaling aan de begunstigden volgt onmiddellijk daarna. Opgelet: de anvraag voor Brussels cultuurwerk en Vlaams cultuurwerk loopt via verschillende procedures.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?