Dakloze man die voor gemeentehuis kampeerde, behoudt zijn leefloon

© Syndicat des immenses / Facebook
| Frank, voor het gemeentehuis van Elsene.

De dakloze man die voor het gemeentehuis van Elsene heeft gekampeerd, mag zijn leefloon behouden. Hij heeft het OCMW-bestuur kunnen overtuigen dat hij op het grondgebied van de gemeente woont. “Een mooie overwinning.”

Twaalf nachten kampeerde Frank Laeremans voor het gemeentehuis van Elsene. “Ik was voor de gemeente niet zichtbaar genoeg op het terrein, nu maak ik mezelf extreem zichtbaar,” verklaarde hij zijn actie.

De actie heeft zijn vruchten afgeworpen. Na een bespreking op dinsdag met een sociaal assistent van het OCMW, besliste die dat de man zijn leefloon kan behouden. “Ons doel was niet zozeer om het OCMW aan te vallen,” zegt Laurent D’Ursel, die als secretaris van de Vakbbond van de Giganten (afkorting voor geweldig individu in gigantische armoede maar niet zonder trots, JP) de man juridisch bijstaat, “wel om de absurditeit van de regels betreft het verblijf op het territorium nog eens aan de kaak te stellen.”

Om een leefloon te ontvangen moeten steuntrekkers hun link met de gemeente kunnen bewijzen. Dat is voor mensen zonder vast adres, die zich vaak verplaatsen tussen verschillende gemeentes, niet altijd evident. “In het geval van Frank Laeremans waren er rekeningafschriften gevonden van geldopnames in andere gemeentes,” verklaart d’Ursel. Laeremans dreigde daarom zijn leefloon te verliezen.

Administratieve problemen

Laeremans heeft familie in Kenia, en werd dakloos toen hij in België kwam om zijn zoon te erkennen als Belg. Vanwege administratieve problemen duurde dat bezoek langer dan gepland, en hij zag zijn spaargeld als sneeuw voor de zon verdwijnen. Inmiddels leeft hij al maanden op straat. Via de Vakbond van de Giganten kwam hij in contact met een advocaat, die zich nu over zijn complexe situatie buigt.

De Vakbond van de Giganten werd opgericht in maart van dit jaar, en komt wekelijks samen. Net zoals iedere andere vakbond streeft de bond ernaar om haar gebruikers te vertegenwoordigen en als gesprekspartner te worden uitgenodigd door politici uit verschillende beleidsniveau’s. Iedere maand organiseert de bond bovendien een actie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?