1 maart 2020: de federale regering, met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, (Open VLD), buigt zich over maatregelen tegen het coronavirus

| 1 maart 2020: de federale regering, met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, (Open VLD), buigt zich over maatregelen tegen het coronavirus.

De Block (Open VLD): 'Deze situatie duurt zeker nog 8 weken'

© Belga
22/03/2020

De situatie in België door de coronacrisis zal zeker nog acht weken duren. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block gezegd in De Zondag. "We kunnen ons daarvoor baseren op landen zoals China en Zuid-Korea die ons voorafgaan."

In De Zondag blikt de Open Vld-politica terug op de voorbije weken. Op de vraag hoe lang het nog zal duren, antwoordt De Block: "Dat is de vraag van drie miljoen, hè. Eenmaal een virus zich verspreidt, blijft dat sowieso enkele weken in een land. Wij gaan nu naar een piek, waarna de curve weer zal dalen. Ik denk dat deze situatie nog minstens acht weken zal duren."

Volgens minister De Block zou dat de normale curve zijn. "We kunnen ons daarvoor baseren op landen zoals China en Zuid-Korea die ons voorafgaan. Dit virus mag dan wel nieuw zijn, het gedraagt zich zoals andere virussen van dezelfde familie."

'Groepsimmuniteit is gevaarlijk'

Eerder deze week had viroloog Marc Van Ranst aangegeven dat deze crisis in totaal tien weken zou duren. Van Ranst baseerde zich op wat hij de afgelopen tijd zag gebeuren in de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar het nieuwe coronavirus uitbrak. Daar is de piek intussen achter de rug.

Dat Nederland op groepsimmuniteit mikt, vindt De Block "een gevaarlijke aanpak". "Groot-Brittannië heeft dat ook voor ogen. Het baart mij zelfs zorgen dat die landen zo dichtbij zijn", aldus de minister in De Zondag.

'Volledige lockdown niet nodig'

De maatregelen in ons land worden geen lockdown genoemd zoals in andere landen. "Dat is omdat wij nog verplaatsingen toelaten. Frankrijk niet. Dat is daar zoals in oorlogstijden: men heeft een brief nodig om te motiveren waarom men van punt a naar punt b wil. Ook in Spanje worden verplaatsingen niet meer toegelaten", aldus De Block.

Volgens de minister is dat nog verantwoord. "Wij hebben sneller maatregelen genomen dan andere landen. Een land moet ten laatste vier weken na de verspreiding van het virus de eerste ingrijpende maatregelen nemen. Wij hebben dat al na twee weken gedaan", benadrukt De Block.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Maggie De Block , quarantaine , coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni