Centrale verwarming energieprijzen stookkosten energieleverancier Octa+ Engie Electrabel Niklas

| De nachten worden ook in Brussel flink koud.

De winter heeft ook België en Brussel bereikt, code geel tot maandagmiddag

© Belga
07/01/2024
Updated: 07/01/2024 14.11u

Zondagnamiddag is het eerst nog zwaarbewolkt en grijs met hier en daar wat lichte sneeuwval en in de latere namiddag geleidelijk opklaringen vanaf het noorden. Het is koud met temperaturen van -2 graden in de Hoge Venen tot 0 à 1 graad in het centrum en zowat 3 graden aan zee. De matige noordoostelijke wind versterkt nog het koudegevoel. Het KMI heeft ook code geel voor gladheid afgekondigd voor alle provincies, van 17:00 uur zondag tot 13:00 uur maandag.

's Avonds zijn er tijdelijk overal bredere opklaringen, met later op de nacht opnieuw lage bewolking. Het gaat overal vriezen met minima van -2 graden vlak aan zee tot lokaal rond -8 graden in de Ardennen.

Na de wateroverlast van eerder deze week is het vooral op secundaire wegen uitkijken voor lokale ijsplekken. De wind blijft matig en aan zee overwegend vrij krachtig uit noordoostelijke hoek. Maandag wordt een vriesdag met maxima van 0 graden aan zee en -5 graden op de plateaus in de Oostkantons. Verder is het meestal bewolkt tot zwaarbewolkt met in de loop van de dag kans op een lokaal sneeuwbuitje.

Tegen de avond moeten de eerste opklaringen verschijnen vanuit het noorden, met nog steeds een matige en aan zee vrij krachtige wind uit het noordoosten die het koudegevoel nog versterkt.

Maandagavond en in de nacht van maandag op dinsdag klaart het overal op vanaf het noorden en zakken de temperaturen tussen -3 graden vlak aan zee en zo'n -9 graden in de Oostkantons. Dinsdag wordt een zonnige ijsdag. De maxima liggen rond -4 of -5 graden in de Hoge Venen, rond -1 of -2 graden in het centrum en rond -1 of 0 graden aan zee. Door de oostnoordoostwind blijft het kouder aanvoelen.

Onder een open sterrenhemel daalt het kwik 's nachts in vele streken naar waarden rond -5 à -6 graden. Woensdag is het opnieuw zonnig, maar koud, met maxima tussen -2 en +2 graden. Ook donderdag is het lange tijd zonnig, maar in de loop van de namiddag zou er aan zee en in het noorden van ons land vrij veel lage bewolking verschijnen. De maxima liggen tussen 0 graden in de centrale regio's en +3 graden aan zee en in de Ardennen.

Vrijdag begint op de meeste plaatsen grijs met lage wolken en/of aanvriezende mist met in de loop van de dag bredere opklaringen vanaf het zuiden, maar op sommige plaatsen in het noordwesten en het noorden blijft het en temperaturen rond 0 graden of 1 graad in de centrale regio's en rond 3 graden aan zee en in de Ardennen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , klimaat , winter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni