Deze Brusselaars willen hun steentje bijdragen

© Vocatio/BRUZZ
| De laureaten van de stichting Vocatio voor gepassioneerde jonge talenten: Alexandre Detroux, Ciel Grommen, Solal Israel, Aurélia Higuet, Clara Marciano en Quentin Bruno.

De Brusselse laureaten van de Vocatio-beurs krijgen 10.000 euro voor hun projecten die een bijdrage leveren aan de maatschappij. Dit zijn de zes gelukkigen en hun project.

Dit jaar zijn er maar liefst zes Brusselaars onder de laureaten, het merendeel is actief in de creatieve sector als illustrator, fotograaf of architect. Elk van hen ontvangt een beurs van 10.000 euro. De laureaten werd allen dezelfde vraag gesteld: wat draagt je project bij aan de maatschappij?

Alexandre Detroux (28), jurist gespecialiseerd in publiek recht

vocatio_laureaat_2019
© Vocatio

Mijn onderzoek streeft ernaar de kennis van de commoners te verbeteren. Dat zijn de burgers die instaan voor de stedelijke commons. Een common is een hulpmiddel dat wordt gedeeld door een gemeenschap van personen en een invloed heeft op die gemeenschap. Daarbij staat de gemeenschap zelf in voor het onderhoud ervan op grond van collectief beheer, zoals bij een gemeenschappelijke tuin.

Dit heeft alles te maken met politiek, maar dan niet in de zin van de ‘politiek’ van instellingen en partijen.

Ciel Grommen (29), architectuur en artistiek onderzoek

Ciel Grommen
© Vocatio
| Ciel Grommen.

Nieuwe sociale en culturele grenzen leiden vaak tot onbegrip, angst en het afbrokkelen van de solidariteit. Mijn levensproject is die grenzen bloot te leggen: door vreemdheid en andersheid als iets moois te zien en niet als iets dat overkomen moet worden.

Solal Israel (25), fotograaf

Solal Israel
© Vocatio

Ik zou via mijn werk een zekere overweging teweeg willen brengen over de fotografie als medium, het in vraag stellen van het vertrouwen dat men misschien te gemakkelijk aan het beeld schenkt. De toeschouwer in het centrum van die beschouwing plaatsen zodat hij niet langer toeschouwer is, maar de speler wordt van zijn eigen interpretatie van mijn werk.

Aurélia Higuet (28), illustrator

Aurelia Higuet
© Vocatio
| Aurelia Higuet.

In mijn kinderboeken probeer ik een boodschap mee te geven over het zich openstellen voor anderen, voor de wereld. Mijn schilderijen en gravures geven stof tot nadenken over thema’s zoals anders zijn en eenzaamheid. Via toneel, tot slot, voel ik me het dichtst bij onderwerpen die me nauw aan het hart liggen, zoals de maatschappelijke integratie van migranten.

Clara Marciano (28), tekenares

clara_vocatio
© Vocatio

In mijn werk kaart ik vaak de ecologische omwentelingen aan. Ik stel ook gezagsverhoudingen aan de kaak die onze samenleving controleren, de hypocrisie, maar vooral de gekte van een wereld die blijft doorgaan alsof er niets aan de hand is. Mijn tekeningen voorspellen het ergste, hoewel ik hoop dat de toekomst hen ongelijk geeft.

Quentin Bruno (27), documentaire fotograaf

Quentin Bruno
© Vocatio
| Quentin Bruno.

Als documentaire fotografen dragen wij op ons eigen niveau bij tot het aanspreken en het wakker schudden van het bewustzijn van onze medemensen. Misschien op een kortstondige maar toch doeltreffende manier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?