Deze nummers bel je in geval van nood of met vragen

JP , KVDP
© BRUZZ
17/03/2020
Updated: 30/03/2020 16.31u

Wie moet je bellen als je symptomen van corona hebt? Waar kun je terecht met vragen over een financiële tegemoetkoming voor horecapersoneel? En wie zorgt er voor geïsoleerde ouderen? Zowel de federale, Brusselse als lokale overheden hebben noodnummers geactiveerd. Een overzicht.

Iedereen die met vragen zit over zijn of haar gezondheid in verband met het coronavirus kan daarmee terecht op het gratis nummer 0800 14 689. Dat is een speciaal callcenter opgericht om vragen over het coronavirus te beantwoorden. Federaal minister voor Gezondheid Maggie De Block (Open VLD) raadt aan om in eerste instantie naar dit nummer te bellen om zo het noodnummer 112 te ontlasten. 112 kan uiteraard wel gebeld worden in geval van medische nood.

Voor algemene vragen in verband met gezondheid, kan iedereen terecht bij zijn of haar huisarts. Wie er geen heeft, kan ook bellen naar het nummer van de Brusselse wachtdienst, die bereikbaar zijn op het nummer 02 201 22 22. Een huisarts van wacht kan dan aan huis komen. Ook online ontstonden al heel wat initiatieven voor mensen die de komende tijd hulp nodig hebben.

Waarschuwingssysteem

Wie dat nog niet deed, kan zich ook inschrijven op het nationaal waarschuwingssyteem BE-Alert. Zo kan de overheid je verwittigen in een noodsituatie. Dat gebeurt via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of een e-mail.

Buitenlandse Zaken activeert ook een callcenter om landgenoten die in het buitenland in de problemen komen door het nieuwe coronavirus, consulaire bijstand te verlenen waar mogelijk. Het callcenter is te bereiken op 02 501 4000, van 9.00 tot 20.00 uur.

Ondernemers

Op de website info-coronavirus.be staat bovendien een pagina met handige links over onder andere steunmaatregelen voor ondernemers en zelfstandigen in verband met het coronavirus. Ook het Brussels Gewest richtte een speciale dienst op om ondernemers bij te staan. Op het gratis nummer 1819 kunnen alle ondernemers hun vragen stellen.

De referentiewebsite www.1819.brussels van het Brussels Gewest bundelt alle steunmaatregelen voor Brusselse ondernemers. Die zijn ook hier terug te vinden.

Het Beroepenpunt van Brussel geeft online advies via de online chat Facebookpagina, via mail info@cdm-bp.brussels of via het gratis nummer 0800 555 66. Het callcenter is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8 u.30 tot 17u.15

Sociale vragen

De verplaatsingsbeperkingen die opgelegd zijn in de strijd tegen covid-19, hebben mogelijk ernstige gevolgen voor kwetsbare en kansarme mensen.

Wie vragen heeft over sociale behoeftes, kan naar het nummer 0800 35 243 bellen. Dat groen nummer is door het Gewest opgericht met de hulp van de administraties van de GGC en Cocof en van Iriscare, de Brusselse instelling voor sociale bescherming. Aan de lijn hangt een uitgebreid professioneel team dat een antwoord kan bieden op sociale noodsituaties, een luisterend oor kan bieden en de beller onmiddellijk kan doorverwijzen naar professionele hulp. Het nummer is bereikbaar van 8 tot 20 uur en in het weekend van 10 tot 18 uur.

Bezorgingen aan huis

Daarnaast kwamen de gemeentes met heel wat extra dienstverlening. De Stad Brussel activeerde het nummer 0800 35 550 voor senioren. Die kunnen naar dat nummer bellen als ze boodschappen nodig hebben, of met vragen zitten over het coronavirus.

Voor mensen in Etterbeek die al geholpen worden door het OCMW is er het gratis nummer 0800 399 32. Zo kunnen mensen thuisblijven en toch geholpen worden door een sociaal assistent. Mensen uit Evere kunnen terecht op het nummer 0499 867 3567 tussen 9 en 18.00 uur. Via dat nummer kunnen ze raad vragen, maaltijden aan huis krijgen of een doktersbezoek regelen.

Ook de gemeente Koekelberg lanceert een speciaal nummer om antwoord te bieden aan de vragen. Mensen kunnen bellen naar 02 600 15 20 voor vragen met betrekking tot de scholen, crèches en gesloten ruimtes. Ook mensen die geïsoleerd zijn of zich in een kwetsbare situatie bevinden kunnen bellen.

De gemeente Oudergem opende het gratis nummer 0800 35 179. Mensen kunnen bellen met vragen over bijvoorbeeld de toegang tot de boeken in de bibliotheek of als hun kinderen hulp nodig hebben met hun huiswerk. Ook mensen met vragen aan het OCMW kunnen die via dat nummer stellen.

In Sint-Agatha-Berchem kunnen mensen met vragen met betrekking tot de specifieke maatregelen van gemeente bellen naar 02 563 59 99. Ook het OCMW stelt een telefoonnummer ter beschikking voor geïsoleerde personen die hulp nodig hebben qua sociale- en thuiszorgdiensten: 02 482 16 16.

Sint-Gillis opent het gratis nummer om geïsoleerde mensen te helpen met het winkelen. Die kunnen bellen naar 0800 35 176. Een sociaal werker zal telefonisch de beste oplossing vinden om mensen thuis te bevoorraden. Het gratis nummer is voorlopig op weekdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar. De gemeente onderzoekt een mogelijke verlenging in het weekend.

Sint-Pieters-Woluwe is bereikbaar op het gratis nummer 0800 35 190.

Niet-dringende afspraken met de gemeentediensten moeten worden uitgesteld. In sommige gemeentes zijn bepaalde diensten wel nog telefonisch te bereiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni