© Margot De Clercq | Van links naar rechts: Dieudonné Lakama, Axel (student), Olivier Mukuna, Ruth (studente), Esther Kouablan

Discriminatie van gevluchte studenten: 'Laat ook niet-Oekraïners in België studeren'

MDC
© BRUZZ
15/03/2022

Tussen de duizenden Oekraïense vluchtelingen zitten ook veel studenten. Zij hebben lang niet allemaal de Oekraïense nationaliteit – Oekraïne was een populaire bestemming voor buitenlandse studenten – en dat bezorgt hen nu regelmatig problemen en negatieve reacties. Verschillende organisaties klagen in een open brief de discriminatie van de studenten aan.

Verhalen stromen binnen van studenten die Oekraïne ontvluchtten, maar die daar slechts een tijdelijke verblijfsvergunning bezaten en nu geconfronteerd worden met discriminatie en racisme. Verschillende organisaties en studenten kloegen die situatie dinsdag aan op een persconferentie, waarop ze ook een aantal acties voorstelden.

Zelfde statuut

Zo zal er een open brief vertrekken naar de autoriteiten en universiteiten. “Universiteiten zoals de ULB voerden al een speciaal statuut in voor studenten met een Oekraïense nationaliteit. Wij kaarten aan dat dit statuut ook mogelijk moet zijn voor de studenten met een andere afkomst, die gevlucht zijn uit hetzelfde land,” zegt Mauricette Nsikungu Akhiet, PS-gemeenteraadslid in Jette. Het statuut houdt tijdelijke bescherming in en de mogelijkheid om hun studie in België verder te zetten.

Coördinator Dieudonné (Dido) Lakama bij vzw Change wil aan de alarmbel trekken, het parlement en politici betrekken. “België wil een voorbeeld zijn en als hoofdstad van de EU is het belangrijk dat het die verantwoordelijkheid neemt!” In Spanje ontvangen alle gevluchte studenten hetzelfde statuut, zegt hij. “Het feit dat Spanje deze regeling voor elkaar kreeg, geeft me hoop dat ook hier in België deze studenten geholpen kunnen worden,” voegt het Jetse raadslid Nsikungu Akhiet toe.

Esther Kouablan, directrice bij antiracismebeweging Mrax, benadrukt dat alle studenten dezelfde rechten hebben. Ze wil niet enkel focussen op de studenten met Congolese roots maar wil alle krachten bundelen. “Iedereen is dezelfde bommen ontvlucht in Oekraïne en toch wordt niet iedereen gelijk behandeld,” aldus Kouablan.

img_20220315_112726.jpg
© Margot De Clercq | Gevluchte studenten nemen het woord, Bertine Kusala staat recht

Tijdens de tocht

Het is niet enkel in ons land dat de studenten moeilijkheden ervaren en gediscrimineerd worden. Aan de Poolse grens ervoeren Bertine Kusala (21) en Karl Kalunga (29) veel racisme.

“Ik werd uitgescholden en buitengesloten,” vertelt Karl. “Terwijl andere vluchtelingen warmte en hulp kregen aan de grenscontrole, heb ik meerdere nachten buiten geslapen in temperaturen van min tien.” Karl studeerde zeven jaar in Oekraïne en kon net beginnen aan zijn specialisatie als kinderarts. Hij diende een aanvraag in bij de ULB om zijn specialisatie hier verder te zetten, maar dat werd hem geweigerd.

img_20220315_114943.jpg
© Margot De Clercq | Karl Kalunga (29), student geneeskunde

Bertine, studente rechten, stak samen met haar familie de grens over. Haar zus werd ziek aan de grens en werd op Oekraïense bodem nog geholpen.

“Maar vanaf het moment dat we in Polen arriveerden, werden we niet gehoord. Mensen boden geen hulp en meldden ons dat de zieke zus niet hun probleem was.” Bertine staat paraat om de open brief en andere acties te steunen "zodat zij en andere studenten niet nog eens buitengesloten worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, oekraïense studenten, discriminatie, racisme, MRAX, vluchtelingen, oorlog oekraïne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni