In drie maanden meer dan 700 drugsconsumpties in Brusselse drugsgebruikersruimte

© Belga
20/09/2022

In de eerste drie maanden sinds de opening van Gate, de eerste risicobeperkende drugsgebruikersruimte in de hoofdstad, vonden er meer dan 700 gesuperviseerde consumpties van drugs plaats. De cijfers werden maandag door Brussels burgemeester Philippe Close (PS) bekendgemaakt op de gemeenteraad van de stad Brussel.

Gate ging open op 5 mei en Brusselse gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) wilde graag weten wat de eerste balans was na deze vier maanden. Burgervader Close stelt dat het nog te vroeg is om al conclusies te trekken of aanpassingen door te voeren. Incidenten waren er tot nu toe niet.

De burgemeester kon wel cijfers meegeven op vraag van Debaets. Zo waren er op 31 juli 249 personen ingeschreven bij Gate, waren er 1.953 bezoeken die goed waren voor 734 gesuperviseerde drugsgebruiken. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is 41 jaar, onder hen is 90 procent mannelijk, 9 procent vrouwelijk en 1 procent transgender.

"Deze voorziening is een toegangspoort tot zorg en ondersteuning van een kwetsbaar doelpubliek," stelt burgemeester Close. "88 procent van de bezoekers verklaart geen andere optie te hebben dan Gate. We kunnen dus besluiten dat we sinds de opening meer dan 600 gevallen van drugsgebruik in de openbare ruimte hebben kunnen vermijden."

Die laatste cijfers interpreteert gemeenteraadslid Debaets wel enigszins anders: "Het klopt maar deels dat ze dan niet op straat of in de metro gebruiken. Eenmaal ze in het centrum zijn geweest om de heroïne in de arm te spuiten, zet je ze terug op straat. In die zin verander je fundamenteel niets," vindt ze.

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni