Eengemaakte politiezone werkt niet noodzakelijk efficiënter

© PhotoNews

De fusie van de zes lokale politiezones in Brussel tot één grote zone zou geen meerwaarde opleveren. Het kan zelfs een stap achteruit betekenen. Dat blijkt uit een rondvraag bij alle betrokken partijen, die in opdracht van de federale regering door de UGent is uitgevoerd.

Daarover schrijft De Tijd dinsdag.

De rellen in Molenbeek tijdens oudejaarsnacht inspireerden minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) om weer te pleiten voor een fusie van de zes Brusselse politiezones. Maar een rapport van de UGent, dat De Crems voorganger Jan Jambon (N-VA) nog besteld heeft, ondergraaft de roep om zo'n eengemaakte politiezone.

De onderzoekers bevraagden zowat alle betrokkenen. Dat waren zowel de korpschefs en de burgemeesters als het gerecht, de andere Brusselse administraties en de coördinerende politiedirecteurs. Niemand ziet een meerwaarde in het samensmelten van de politiezones, integendeel.

De zes Brusselse politiekorpschefs, bijvoorbeeld, noemen een eengemaakte politiezone ronduit "onwerkbaar". Ze zou volgens hen de reactiesnelheid aantasten en in de praktijk leiden tot een heropleving van negentien gemeentelijke politiekorpsen in de grote, eengemaakte zone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?