Eerste Brussels kinderbijslagloket opent de deuren

In de Europese wijk is woensdag het eerste Brusselse kinderbijslagloket ingehuldigd. Ouders kunnen daar voortaan terecht met al hun vragen over het nieuwe kinderbijslagstelsel. De Brusselse regeling treedt vanaf 1 januari 2020 in voege, al is er nog heel wat werk voor de boeg.

Als gevolg van de zesde staatshervorming wordt het federale kinderbijslagfonds Famifed gesplitst in regionale fondsen. Ouders in Vlaanderen en Wallonië ontvingen de voorbije weken al de eerste uitbetaling van die vernieuwde kinderbijslag.

In Brussel wordt de kinderbijslag overgedragen aan Famiris, die de eerste uitbetalingen pas in 2020 doet. Om de 170.000 Brusselse gezinnen te informeren over het nieuwe systeem opent Famiris alvast een loket. In de Trierstraat 70 kunnen ouders terecht voor hulp, informatie en begeleiding.

Race tegen de klok

Intussen is de Brusselse regering volop bezig het akkoord om te zetten in tekst. Volgende week zou een ordonnantie ingediend worden. Die gaat over de organisatie van de administratie. Eenmaal de teksten gestemd zijn, moet er nog heel wat gebeuren voor alles op punt staat.

“Het wordt een race tegen de klok, maar in tien maanden moet alles lukken”, klinkt het bij een regeringsbron. De Gezinsbond wil problemen zoals in Wallonië – waar de eerste uitbetaling te laat gebeurde – vermijden, en pleit voor een grondige test van het Brusselse systeem.

Dat lijkt ijdele hoop, want 2020 nadert met rasse schreden. Op dat moment moet Brussel de verantwoordelijkheid voor de uitbetaling van de kinderbijslag op zich nemen. Al is een toetsingsperiode niet nodig volgens minister Guy Vanhengel (Open VLD). "We kunnen leren uit de kinderziektes van Vlaanderen en Wallonië."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?