Eindelijk fietspunt aan Zuidstation

© brusselnieuws.be
05/11/2010
Al meer dan tien jaar wordt er over gesproken maar over enkele weken is het eindelijk een realiteit: uiterlijk op 5 december opent het fietspunt aan Brussel-Zuid. Dat bevestigt uitbater Cyclo vzw aan brusselnieuws.be. Een fietspunt biedt kleine herstellingen, fietsverhuur en informatie over mobiliteit.

Het fietspunt komt in een voormalig kantoor van ABX langs de Fonsnylaan, recht tegenover het politiekantoor aan het Marcel Broodthaers. De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting. "Wij hopen op het einde van november of ten laatste op 5 december te openen," zegt Liesbeth Driesen van Cyclo.

Rotbaan
"Wij zijn heel blij dat het fietspunt er na al die jaren eindelijk is, ook al is de locatie niet ideaal. We hadden liever aan de andere kant van het station gezeten. Daar passeren meer mensen. Bovendien is de Fonsnylaan een rotbaan voor fietsers."

Het Zuidstation aantrekkelijker maken voor fietsers staat al meer dan tien jaar op de politieke agenda. De beloofde bewaakte fietsenstalling met bijhorende herstellingsdienst liet echter lang op zich wachten, onder meer omdat de NMBS en De Post het maar niet eens raakten over de overdracht van de oude postgebouwen langs de Fonsnylaan.

Fietsenstalling
Enkele jaren geleden kwam er dan toch een onbewaakte fietsenstalling naast de stationsingang op de Frankrijkstraat. En nu is het fietspunt dus bijna een feit. Binnen een redelijke termijn zou er ook een bewaakte fietsparking moeten zijn. "Dat is echt nodig want fietsdiefstal is een groot probleem in de buurt van het Zuidstation," klinkt het bij Cyclo.

De stations Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Luxemburg hadden al een fietspunt. Aan het Centraal Station komt er voor het einde van dit jaar ook een bewaakte fietsenstalling. Daarna is ook het Luxemburgstation aan de beurt. "Het heeft lang geduurd maar de NMBS heeft begrepen dat er vraag is naar fietsinfrastructuur rond de Brusselse stations," aldus nog Driesen. "De bewaakte fietsparking aan het Noordstation zit ondertussen hopeloos vol."

De realisatie van het fietspunt is onder meer mogelijk dankzij de financiële inbreng van het Brussels gewest. Staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen!) trekt middelen uit in het kader van zijn fietsplan, nadat zijn voorganger Pascal Smet (SP.A) eerdere fietspunten lanceerde. De NMBS trekt in de toekomst middelen uit voor de bewaakte fietsenstalling. Het personeel van het fietspunt wordt dan weer met federale middelen gefinancierd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni