Elsene vervangt Congolese gedenkplaat met taalfouten

De gedenkplaat aan het gemeentehuis van Elsene.

Vrijdag zal de gemeente Elsene de gedenkplaat voor de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo vervangen door een gecorrigeerde versie. "Wij verontschuldigen ons bij degenen die deze schrijffouten hebben geïnterpreteerd als een gebrek aan respect", klinkt het.

"Het" 60ste verjaardag, ‘"ingehuld", "Democratische Republiek van Congo" en "burgmeester". Op de gedenkplaat voor de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, die dinsdagochtend werd ingehuldigd aan het gemeentehuis van Elsene, staan enkele taalfouten.

Dat leidde tot verontwaardigde reacties van onder meer een aantal N-VA-politici. "Tijd voor excuses aan het Vlaamse volk", tweette Theo Francken. "Schaam u, Franstalige politici uit Brussel", reageerde Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe.

"Er lijkt een polemiek te zijn ontstaan over enkele schrijffouten in de Nederlandse versie van de gedenkplaat", reageert de gemeente Elsene nu. "We betreuren deze situatie."

Een verbeterde versie is in de maak en zou vrijdag de plaats van de gedenkplaat met taalfouten innemen. "Wij verontschuldigen ons bij degenen die deze schrijffouten hebben geïnterpreteerd als een gebrek aan respect", zegt Sandra Splouchal, een medewerkster van burgemeester Doulkeridis, nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?