Feras Abo Dabboseh (31), een politicoloog uit Syrië die in Elsene woont

Enfant terrible: Feras Abo Dabboseh, initiatiefnemer Arabisch boekencafé

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
21/04/2018

Feras Abo Dabboseh (31), een politicoloog uit Syrië die in Elsene woont heeft een crowdfundingcampagne lopen om het het eerste Arabische boekencafé in Brussel openen.

TERRIBLE Ferras Abo Dabboseh BRUZZ ACTUA 1612

| Ferras Abo Dabboseh.

In Brussel zijn er heel wat religieus geïnspireerde Arabische boekenwinkels, maar hedendaagse literatuur en boeken over wetenschap, kunst, politiek en filosofie vind je veel moeilijker.

De Arabische cultuur is het waard om te delen. Ze heeft meer te bieden dan de negatieve stereotypen die de laatste jaren worden verspreid. Mijn leestips: Mahmoud Darwish, Adonis, Amin Maalouf en Hanna Mina. De eerste twee zijn niet toevallig dichters. Ze kunnen met weinig woorden enorm veel zeggen.

Het project dat ik met een aantal vrienden begonnen ben, heet Lagrange Points. Ik heb bewust geen Arabische naam gekozen, omdat het initiatief openstaat voor iedereen.

Een Lagrangepunt is een plaats in de ruimte waar een object een stabiele positie kan behouden ten opzichte van twee hemel­lichamen die rond een gezamenlijk zwaartepunt draaien, zoals de zon en de aarde.

"Ik voel me geen vluchteling"

Feras Abo Dabboseh, initiatiefnemer Arabisch boekencafé

Feras Abo Dabboseh (31), een politicoloog uit Syrië die in Elsene woont

Wij willen een universum creëren in harmonie met de kosmo­politische sfeer in de stad. We zullen niet alleen boeken in Fusha (Modern Standaardarabisch, red.) aanbieden, maar ook in vertaalde versies. Ons team is heel divers qua nationaliteit, leeftijd en achtergrond, en we willen toegankelijk zijn voor een even gemengde groep van geïnteresseerden.

Cultuur is meer dan literatuur. We willen ook aandacht besteden aan beeldende kunst, muziek, film en theater. Ons boekencafé moet een ontmoetingsplek worden, waar je iets kunt eten en drinken en afspreken met vrienden, zoals het Italiaanse Piola Libri in de Europese wijk.

We zijn nog op zoek naar een geschikte locatie. Met een geslaagde crowdfundingcampagne willen we aan geloofwaardigheid winnen om het financiële plaatje rond te krijgen.

In 2013 ben ik op legale wijze gevlucht uit Damascus. Er waren toen gevechten in en om de stad aan de gang en nadat het dictatoriale regime chemische wapens had gebruikt, dreigden de Verenigde Staten met vergeldingsacties. Als politieke wetenschapper kreeg ik een beurs in België.

Het was een kans uit de duizend. Ik heb mijn masterjaren voltooid, eerst in Luik, dan aan de ULB. Mijn scriptie heb ik hoofdzakelijk in café Belga geschreven. In 2015 zijn ook mijn mama en twee jaar jongere broer overgekomen. Ze wonen in Den Bosch.

Ik ben in Koeweit geboren. Mijn vader was een Palestijn die zijn land van oorsprong heeft moeten verlaten. Na het uitbreken van de Golfoorlog is ons gezin in 1991 verhuisd naar Damascus, waar mijn mama vandaan komt.

Officieel ben ik stateloos, maar ik voel me verbonden met Syrië. Stel je voor dat ik ooit een filiaal van Lagrange Points in Damascus zou kunnen openen. Ik hou niet zo van het label ‘vluchteling’. Ik ben al bijna vijf jaar in België en wil hier als mens mijn steentje bijdragen tot de maatschappij.

Brussel heeft net als Damascus een lange geschiedenis en is open, divers en gematigd qua religieuze opvattingen. Het is de ideale Europese hoofdstad, al zijn de contrasten tussen rijk en arm, mooi en lelijk wel erg groot. Ik voel me in Brussel welkom. Ik ben er just another person. Mijn Duitse vriendin steunt me door dik en dun. Ik moet alleen nog aan mijn Frans en Nederlands werken.

Wat het verhaal achter mijn tatoeage is? Ik ben dol op Arabische kalligrafie en soefistische poëzie. Een Luikse artieste heeft de tattoo gezet. Vrij vertaald luidt de tekst: je leeft misschien op een kleine planeet, maar in jezelf zit het grootste universum verscholen.

Meer info: lagrangepointsbrussels.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Crowdfunding, boekenwinkel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni