Enfant terrible:Abdel Doudou Medoki, fashionblogger

© Saskia Vanderstichele
| Enfant terrible Abdel Doudou Medoki.

Abdel Doudou Medoki (37) is geboren in Sokodé, Togo. Op zijn vijftiende moest hij vluchten naar Nederland door de politieke situatie in zijn land. hij woonde eerst in Deventer en vestigde zich in 2006 in Brussel? Hij werkt nu als modetrendsetter/consultant en woont in Molenbeek.

TERRIBLE Abdel Doudou Medoki BRUZZ ACTUA 1639
© Saskia Vanderstichele
| Abdel Doudou Medoki.

Al van toen ik zo’n zeven jaar was, had ik een grote interesse in mode en kleding. Ik heb me altijd anders willen kleden dan de anderen. Mijn moeder, een echte zakenvrouw, noemde me toen al ‘avant-garde’ (lacht). Op mijn dertiende - ik woonde nog in Togo - moesten we op school iets creatiefs doen. Ik heb toen mijn eerste modeshow georganiseerd met zo’n twintig leeftijdsgenoten. Voor elk van hen heb ik een aparte outfit verzonnen. Met mijn ideeën ben ik naar een kleermaker gegaan en die heeft me geholpen om de kleren te maken. Mijn eerste intrede in de modewereld, zeg maar (lacht).

Ik heb nooit een opleiding tot ontwerper gevolgd, al heb ik het weleens overwogen. Maar toen ik in de middelbare school zat - in Nederland intussen - adviseerde een leraar mij om een meer economische richting uit te gaan, omdat ik zo goed was in wiskunde en IT. Daardoor heb ik bedrijfskunde gestudeerd. De voorbije jaren heb ik vaak in de sales en het management gewerkt, skills die me nu in de modesector goed van pas komen.

Zo help ik bijvoorbeeld jonge Brusselse ontwerpers met een businessplan. Ze zijn vaak wel artistiek getalenteerd, maar hebben weinig kaas gegeten van de meer zakelijke of communicatieve aspecten. Ergens ben ik blij dat ik een autodidact ben in de mode. Ik heb veel op mezelf geleerd en daardoor ben ik een richting uitgegaan die ik misschien niet had kunnen ontwikkelen tijdens een eerder klassieke opleiding.

Enfant terrible Abdel Doudou Medoki

‘New Fashion Leader’ is de naam van mijn blog, en misschien – hopelijk - binnenkort ook van mijn eerste collectie. Meer wil ik daar nu nog niet over kwijt. Als blogger volg ik de modetendensen wereldwijd, op het net vooral, maar ik loop net zo goed door de straten van Brussel. Dan neem ik foto’s van mensen die een heel persoonlijke, aparte stijl hebben ontwikkeld en daar breng ik in tekst en beeld verslag van uit op mijn blog/digitaal magazine. Mijn doel? Enerzijds mensen informeren: wie mijn blog volgt, zal voor negentig procent op de hoogte zijn van de vernieuwende tendensen.

Maar meer nog wil ik mensen inspireren. Het gaat mij vooral om een mindset: laat je identiteit niet van buitenaf dicteren, door de mensen die geld en macht hebben, maar ontwikkel je eigen ideeën en stijl. Waarom zou alleen Madonna een icoon kunnen zijn? Iedereen draagt dat potentieel in zich. Ik wil mensen via mijn visie op mode stimuleren om gamechanger te worden, en om impact te hebben op de maatschappij.

De laatste jaren word ik meer en meer gevraagd om in Afrika te gaan spreken, zoals op de universiteit van Benin onlangs. Ik wil ook daar mijn zakelijke en inhoudelijke expertise delen. Want er is natuurlijk veel ambachtelijke knowhow, maar het zou ook goed zijn als de Afrikaanse jongeren die vakkundigheid leren commercialiseren. Ik wil op mijn manier bijdragen om ginds meer kansen te creëren. Als we de migratiestroom een beetje onder controle willen krijgen, moeten we daar veel meer op inzetten, en niet op muren bouwen, zoals sommigen denken (grijnst).

Toen ik nog in Deventer woonde, reisde ik vaak naar Parijs, Londen, Berlijn, Brussel. Vraag me niet waarom, maar hier in Brussel voelde ik me meteen thuis. Ik heb het gevoel dat de hele wereld hier samenkomt. We klagen veel over deze stad, maar haar kosmopolitische karakter is uniek, weet je. Ik vind het geweldig om in Matonge lekker Afrikaans te kunnen eten, maar ik hou er net zoveel van om naar een Italiaans restaurant te gaan. Ik ga graag in de Europese wijk chique mensen en hun lifestyle observeren. Maar ik amuseer me net zo goed in de mediterrane buzz van de straten van Molenbeek, en waar jongeren zich graag uitdossen in Armani bijvoorbeeld. En dan het rijke culturele aanbod hier, het is allemaal ongelooflijk inspirerend!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?