Expo pleit voor regularisatie van huishoudhulpen zonder papieren

© BRUZZ
| De tentoonstelling in de Begijnhofkerk is opgebouwd uit meerdere foto's en getuigenissen die zijn neergeschreven op keukenhanddoeken, kuisgerei en stoffen zakdoeken die op een netjes gedekte tafel liggen.

In de Brusselse Begijnhofkerk loopt dinsdagavond van 18 uur tot 21 uur de fototentoonstelling 'Uw schone toiletten, onze papieren in orde' om de regularisatie van huishoudhulpen zonder papieren te eisen in deze coronatijden. De expo wordt georganiseerd door de christelijke zuil en House Of Compassion, ter gelegenheid van de Internationale Dag van Huishoudelijke Arbeiders op 16 juni.

De gezondheidscrisis die het nieuwe coronavirus met zich meebracht heeft de reeds bestaande sociale ongelijkheden nog meer aan het licht gebracht en dat willen de initiatiefnemers aankaarten.

'Onzichtbare zichtbaar maken'

Daklozen, eenoudergezinnen en precaire werknemers zoals de huishoudhulpen zonder papieren, hebben het zwaarst te lijden. Die laatste categorie werd van de ene op de andere dag van hun inkomen beroofd en heeft ook geen recht op toegang tot de gezondheidszorg.

"Het onzichtbare zichtbaar maken, is essentieel voor de huishoudhulpen", stelt Thomas Englert van MOC. "Solidariteit is nodig; nog meer tijdens de coronacrisis. Als we deze mensen niet regulariseren en medische hulp bieden, zal het virus nog makkelijker overleven," vervolgt hij.

De tentoonstelling is opgebouwd uit meerdere foto's en getuigenissen die zijn neergeschreven op keukenhanddoeken, kuisgerei en stoffen zakdoeken die op een netjes gedekte tafel liggen.

Symbolisch staat er ook een naaimachine. "Ook hier worden mondmaskers genaaid, want terwijl de federale regering er geen enkele heeft gemaakt, hebben de werknemers zonder papieren er duizenden gemaakt," benadrukt Englert nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?