F*** off met uw ticket: MIVB vraagt respect voor personeel met scherpe campagne

© Belga - BRUZZ
22/11/2022
Updated: 22/11/2022 18.42u

De MIVB lanceert vandaag een nieuwe campagne om respect te eisen voor het personeel. Afgelopen jaar werden dagelijks twee personeelsleden slachtoffer van verbale agressie. "Kwetsende aanvallen komen steeds vaker voor en laten niemand ongeschonden."

"F*** off met uw ticket van mijn kl****", is de gecensureerde boodschap die vanaf vandaag op affiches op het MIVB-net te lezen valt. "Ons personeel zet zich elke dag in voor de reizigers. Ze verdienen daarom respect zoals iedereen", zegt directeur-generaal Brieuc de Meeûs.

In een filmpje met getuigenissen van MIVB-medewerkers, vertelt trambestuurster Gaëlle hoe ze regelmatig uitgescholden wordt, soms zelfs door een overvolle tram. Ook David Haelterman, die werkt in een van de verkooppunten van de vervoersmaatschappij, krijgt wekelijks verwensingen naar zijn hoofd geslingerd.

Dagelijkse agressie

Afgelopen jaar telde de vervoersmaatschappij 657 gevallen van verbale agressie en 113 gevallen van fysieke agressie van reizigers tegen personeel. Dat is meer dan de 736 gevallen in 2020.

Volgens de MIVB liggen de werkelijke cijfers mogelijk nog hoger, "omdat medewerkers niet alles melden, en zeker niet de verbale uithalen”.

“Reizigers moeten beseffen dat ook wij mensen met gevoelens zijn, met een leven buiten het werk,” vertelt Gaëlle.

Haelterman begrijpt op zijn beurt “dat een klant kwaad of teleurgesteld kan zijn, maar laat ons beleefd blijven en samen een oplossing vinden.”

(c) MIVB. Trambestuurster Gaëlle en commercieel verantwoordelijke David getuigen over de verbale agressie van reizigers.

De campagne omvat naast affiches op het MIVB-net ook een nummer van Brussels rapper Youssef Swatt's, met daarin de echte beledigingen die het MIVB-personeel moeten slikken.

De volledige, ongecensureerde videoclip van het nummer is alleen te zien en te beluisteren op YouTube. Op de beelden van de campagne op het MIVB-net en in de snippets op sociale media werden de beledigingen gecensureerd, omdat ze volgens de MIVB te grof waren om weer te geven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni