Fedasil screent asielzoekers op coronavirus

© archieffotoDavid Nassel
| Asielzoekers bij de Dienst Vreemdelingenzaken.

Wie vandaag asiel wil aanvragen in ons land, krijgt meteen bij het binnengaan van het centrum van Fedasil een medische controle door een verpleegkundige. Die maatregel moet hen screenen op het coronavirus.

Dat bevestigt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) aan BRUZZ. Vluchtelingen zouden, net als andere reizigers, het virus uit risicogebieden kunnen meedragen naar België. Daarom worden ze meteen bij aankomst in Brussel gecontroleerd op corona.

"Als iemand zegt ziek te zijn of koorts heeft en door een risicogebied gereisd is of uit een risicogebied afkomstig is, krijgt die persoon een mondmasker en wordt hij samen met zijn familieleden naar een isolatiekamer gebracht", zegt woordvoerder Jelle Boone van minister De Block.

Preventie

Het gaat om een preventieve maatregel. Het kabinet bevestigt niet of er al iemand positief heeft getest. "Het gaat louter om een procedure die we voorschrijven", zegt woordvoerder Boone.

Binnen de opvangstructuren van Fedasil wordt dezelfde procedure gebruikt. "Elke persoon die voldoet aan de Belgische criteria van een verdacht geval van corona, wordt met een mondmasker in isolatie geplaatst. Daarna brengen we hem of haar naar een nabijgelegen ziekenhuis voor verdere diagnose."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?