Federale regering plant extra opvang voor asielzoekers

© Bart Dewaele
| De rij bij de Dienst Vreemdelingenzaken (archiefbeeld).

Minister Maggie De Block (Open VLD), nu ook bevoegd voor Asiel en Migratie, wil snel extra opvangplaatsen voor asielzoekers. Het zou gaan om een paar honderd plaatsen. Waar en wanneer die er zouden komen, is nog niet duidelijk.

Asielzoekers op straat door gebrek aan opvang, daar wil minister Maggie De Block (Open VLD) zo snel mogelijk een einde aan maken. Ze schafte daartoe al de recente maatregel van voorganger Theo Francken (N-VA) af, die nog maximaal 50 asielzoekers per dag toeliet.

Het aantal asielzoekers dat zich nu kan aanmelden, is in theorie ongelimiteerd. Maar omdat de opvangplaatsen van federaal agentschap Fedasil overvol zitten, moeten er elke dag veel asielzoekers teruggestuurd worden. Extra opvangplaatsen zijn dus nodig, net zoals Francken dat ook al deed in 2015.

De Block wil “enkele honderden extra bedden op korte termijn, enkele duizenden op langere termijn,” zo zei ze gisteren aan De Standaard. Tegelijkertijd wil ze de instroom van asielzoekers inperken en inzetten op terugkeer. “Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet.”

'Lijst al opgemaakt'

Met Fedasil bekijkt de minister nu wat mogelijk is. Fedasil zelf denkt dat de extra plaatsen er snel kunnen zijn. “We hadden al een lijst overgemaakt aan staatssecretaris Francken, maar die heeft daar niets mee gedaan,” zegt Fedasil aan De Tijd. “We hebben nu voor minister De Block dezelfde oefening gemaakt.”

De minister moet haar voorstellen voorleggen aan de regering. Wanneer ze dat gaat doen, is nog onduidelijk. BRUZZ kon haar kabinet niet bereiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?