| De gratis Bikey-app werkt als digitale sleutel voor de VanMoof-fietsen.

Fietsenmerk Cowboy gooit reddingsboei naar VanMoof-klanten

Jaani De Koker
14/07/2023

Het Amsterdamse VanMoof staat aan de rand van een faillissement en het is onzeker of mensen hun bestelde en soms reeds betaalde elektrische fiets van 3.500 euro nog zullen terugzien. Het Brusselse e-fietsmerk Cowboy ziet daarin een opportuniteit en gooit de klanten van zijn concurrent - in de vorm van een digitale fietssleutel - een levenslijn toe.

De elektrische fietsen bij het Nederlandse bedrijf VanMoof zijn namelijk een soort rijdende computer. Gaat het bedrijf effectief failliet, dan worden ook de servers offline gehaald. In principe kunnen dan ongeveer 200.000 klanten het digitale slot op hun fiets niet meer gebruiken, schrijft De Tijd.

En hoewel het Brusselse Cowboy nog niet zolang geleden zelf in moeilijke papieren zat, biedt het de VanMoof-klanten toch een oplossing aan. De klanten kunnen sinds kort een Cowboy-app downloaden om hun VanMoof-fiets te vergrendelen of ontgrendelen als de Nederlandse fabrikant definitief zou kapseizen.

Cowboy heeft Bikey - de naam van de app - speciaal voor VanMoof-bezitters ontwikkeld. Het softwareteam van het Brusselse e-bikemerk vindt dat "elke fiets het verdient om op de weg te blijven". Met de gratis Bikey-app kunnen mensen hun VanMoof-fiets koppelen en hun unieke digitale fietssleutel opslaan.

Beperkingen

Bikey werkt enkel als fietssleutel, en heeft niet alle mogelijkheden die de VanMoof-app vandaag heeft. Daarnaast is het in de Cowboy-applicatie momenteel alleen mogelijk om de S3- en X3-modellen van VanMoof te koppelen. Aan ondersteuning voor nieuwere modellen zou worden gewerkt. Verder is de app enkel beschikbaar op iOS. Wanneer de Android-app volgt, heeft Cowboy niet bekendgemaakt.

Op dit moment kunnen VanMoof-eigenaren wel nog gewoon terecht in de eigen applicatie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni