Franse televisie plaatst Molenbeek in Vlaanderen

© brusselnieuws.be
16/01/2015

Belgische aardrijkskunde, het blijft een uitdaging voor buitenlandse media. Deze keer ging de Franse televisiezender TF1 in de fout. Molenbeek ligt volgens de zender ergens tussen Leuven en Limburg. Strikt genomen is dat niet fout.

De grote antiterreuractie van donderdagavond is ook internationaal nieuws. TF1 bracht in dat verband een kaart met de locaties van alle huiszoekingen en arrestaties. Daarbij situeert het Molenbeek echter verkeerdelijk in het Hageland, de streek tussen Leuven en Limburg. De kaartenmaker is waarschijnlijk in de war gebracht door het bestaan van Molenbeek-Wersbeek, een deelgemeente van Bekkevoort. Dat dorp telt echter slechts goed duizend inwoners en heeft dus weinig uitstaans met het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek.

De fout is opgemerkt door Molenbeeks schepen Karim Majoros (Ecolo).

De Franse zender ging eerder al eens op een gelijkaardige manier in de fout. In 2010 toonde TF1 een kaart waarbij Vlaanderen en Wallonië waren omgewisseld. Na een kleine mediastorm bood de zender toen "duizend excuses" aan.

'Foute' kaarten

TF1 wisselde Vlaanderen en Wallonië om, de NOS lijfde West-Vlaanderen bij Wallonië in, Tourisme Wallonie voerde de corridor in. Het lijstje met foute of op zijn minst betwiste kaarten neemt stilaan indrukwekkende proporties aan. Hoog tijd voor een overzicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, 'Foute' kaarten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni