Twee betogers houden een spandoek vast om te protesteren tegen uithuiszettingen

| Twee betogers houden een spandoek vast om te protesteren tegen uithuiszettingen

Franstalige Huurdersbond wordt bij uithuiszettingen sneller ingelicht door OCMW Anderlecht

Fauve Deldime
© BRUZZ
27/04/2023

Het OCMW van Anderlecht en de Franstalige Huurdersbond le Syndicat des Locataires gaan naar aanleiding van het nieuwe huisvestingsbeleid een samenwerkingsverband aan. Wanneer het OCMW aan de alarmbel trekt, wordt le Syndicat des Locataires sneller verwittigd waardoor zij vroeger huurders kunnen helpen die uit hun huis worden gezet.

De voorwaarden voor een uithuiszetting zijn al strenger dan vroeger. Een huurder krijgt bijvoorbeeld een termijn van veertig dagen in plaats van acht voordat de uithuiszetting wordt uitgevoerd. In de winter mag niemand uit zijn huis gezet worden. Die zaken moeten meer tijd geven aan de OCMW’s om mogelijke oplossingen te vinden voor de huurders.

Het lopend onderzoeksproject Bru-Home bestudeert uithuiszettingen in Brussel en stelt dat er elke dag elf mensen uit hun woning worden gezet in het Brussels Gewest. In Anderlecht zijn dat er al ongeveer zestig in het eerste trimester van het jaar volgens Mustapha Akouz, voorzitter OCMW-raad Anderlecht en José Garcia, secretaris-generaal van le Syndicat des Locataires.

Dat cijfer willen ze verminderen door middel van hun samenwerking en "meer gegevens te delen tussen le Syndicat des Locataires en het OCMW." Huurders kloppen vaak te laat aan voor hulp bij le Syndicat des Locataires. Volgens Akouz heeft het OCMW ook te weinig personeel om alle huurders te helpen.

Het grote verschil is dat le Syndicat des Locataires nu meteen verwittigd zal worden als er een verzoek tot uitzetting wordt gedaan. Zij kunnen huurders bijvoorbeeld helpen met hun juridische dienst. Akouz en Garcia hopen dat de andere OCMW’s van Brussel het voorbeeld zullen aannemen van Anderlecht om alle huurders te helpen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni