Druggebruiker Sainctelette liggend

Gate krijgt dagelijks tot 140 drugsgebruikers over de vloer

JDK
© BRUZZ
30/04/2023

In mei 2022 opende de eerste gebruiksruimte van Brussel. Die moest het openbaar druggebruik in de Brusselse straten en metrostations terugschroeven. “Gate is nu een jaar open en evolueerde van enkele bezoekers naar 120 tot 140 per dag”, vertelt projectleider Nicolas De Troyer.

“Mensen komen langs voor verschillende redenen. De grootste groep zijn personen die hun drugs op een veilige en hygiënische manier willen gebruiken,” aldus de projectleider in De Zondag.

Het gebruiken van de ruimte kan volledig anoniem. Vzw Transit doet eerst een intakegesprek over de gezondheidssituatie en het druggebruik van de persoon. Nadien kunnen de mensen op basis van een pseudoniem en een persoonlijke code terugkomen.

Op die manier willen de begeleiders een vertrouwensrelatie opbouwen. “Bij elk bezoek vragen we telkens hoeveel ze gebruiken. Aan de hand van die historiek kunnen we in een gesprek met onze cliënten ook aantonen hoe problematisch de situatie is”, legt De Troyer uit.

Het voorbije jaar registreerden Gate meer dan 700 mensen. “Dagelijks komen daar nog nieuwe mensen bij. Dat zijn mensen die anders in de openbare ruimte zouden gebruiken.”

Daarnaast kan iedereen ook de kwaliteit van hun producten laten testen en hun bloed laten checken op ziektes als hepatitis of hiv.

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni