Vossenplein c Saskia Vanderstichele

De Stad Brussel ziet af van het plan om een parkeergarage te laten bouwen onder het Vossenplein. Dat heeft burgemeester Yvan Mayeur (PS) zopas aangekondigd. De laatste maanden groeide het protest tegen het plan.

Als alternatief voor de parking krijgen de bestelwagens van de marktkramers parkeerplaatsen langs de Waterloolaan ter beschikking, tussen het Louizaplein en de Voorzorgsstraat. Het Gewest maakt daar ruimte voor de voertuigen van handelaars van de rommelmarkt. In de hele wijk komt er een parkeerverbod voor voertuigen van meer dan 2 ton, behalve op laad- en loszones. De bestelwagens zullen enkel nog kort voor en na de markt op het plein kunnen.

"Deze maatregel moet meer plaatsen laten aan bewoners om te parkeren en de overlast van de bestelwagens beperken", klinkt het bij Mayeur.

Mayeur kondigde de beslissing aan op een in der haast bijeen geroepen persconferentie in het politiekantoor van de Marollen. De politie heeft net als het actiecomité van de Marollen mee gezocht naar een oplossing. Jacques Van der Biest, priester in de Marollen, zat naast Mayeur bij de bekendmaking.

'Geen onenigheid'
Het voltallige schepencollege heeft volgens de burgemeester ingestemd met het voorstel. "Er is geen onenigheid met schepen Els Ampe (die het parkingplan lanceerde, red.)", zegt Mayeur. "Het is normaal dat er aanpassingen worden gedaan aan de plannen. De doelstelling blijft dezelfde: de leefbaarheid van de stad bevorderen en tegelijk bewoners de kans geven om hun auto te gebruiken."

Het plan om een parking onder het Vossenplein te bouwen stuitte de voorbije maanden op heel wat protest bij buurtbewoners en sympathisanten. Zij vreesden voor de teloorgang van de rommelmarkt en het karakter van de buurt. Hoogtepunt was een petitie met meer dan 23.000 handtekeningen. Mayeur bleef niet ongevoelig voor het aanzwellende protest. Hij groeide zelf op in de wijk.

Bewoners reageren nu opgetogen op de bijsturing van het plan. De handelaars van de rommelmarkt moeten nog worden ingelicht, maar Mayeur verwacht geen problemen.

De oproep aan investeerders om parkings te bouwen onder het Rouppeplein, de Nieuwe Graanmarkt en IJzer blijft wel geldig. Daarnaast zou de Stad ook zoeken naar extra parkeergelegenheid aan het station Kapellekerk.

Vossenplein

De Stad Brussel plant een ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings in de Vijfhoek, die voor bijkomende parkeerplaatsen moet zorgen in het centrum. Buurtbewoners, handelaars en marktbezoekers zijn er niet gerust in. U leest er alles over in ons dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Vossenplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni