Geen witte mensen welkom op evenement van feministisch collectief Imazi.Reine

© Facebook Imazi.Reine
| Het feministisch collectief Imazi.Reine organiseerde gisteren een online bijeenkomst over de strijd van minderheidsgroepen in onze samenleving.

Het feministisch collectief Imazi.Reine heeft gisteren met een aantal inwoners uit Sint-Gillis online een bijeenkomst gehouden over de strijd van minderheidsgroepen in onze samenleving. Opvallend is dat er op het evenement in eerste instantie geen plaats was voor witte, heteroseksuele mannen.

34 mensen hebben donderdagavond deelgenomen aan de online meeting van het feministisch collectief Imazi.Reine. Die stond in het teken van de aanvaardingsstrijd van minderheidsgroepen in onze samenleving.

Equal.brussels

Opvallend is dat het evenement uitsluitend bedoeld was voor ‘queer women of colour’. Witte heteromannen waren in eerste instantie niet welkom. Dat lokte op sociale media verschillende boze reacties uit, onder andere van auteur Marcel Sel en Youssef Lakhloufi (MR), die lid is van de raad van bestuur van het OCMW van Vorst.

Vooral de steun van equal.brussels voor het evenement zette kwaad bloed. Die gewestelijke administratiedienst waakt over de gelijke kansen binnen de Brusselse samenleving. Die taak zou volgens de criticasters met deze samenwerking ondermijnd worden.

Ook de gemeente Sint-Gillis was niet opgezet met de formulering van de tekst op Facebook. Het trok haar steun terug en vroeg om een meer uitnodigende boodschap. Imazi.Reine ging daarop in, maar bleef de gemeente wel noemen als partner. In de aangepaste tekst wordt gezegd dat ‘deze online sessie in de eerste plaats gericht is op vrouwen en leden van de LGBTQ+-gemeenschap met een migratieachtergrond’.

Veilige ruimtes

Ondanks de controverse blijft het gelijkekansencentrum Unia pal achter Imazi.Reine staan. “Het is voor mensen die het slachtoffer zijn van onderdrukking absoluut noodzakelijk dat zij over dat gevoel kunnen praten in ‘veilige ruimtes’,” legt Patrick Charlier van Unia uit op de website van BX1. “Er zitten duidelijk nog heel wat oneffenheden in de wetgeving rond discriminatie. De scheidingslijn is niet altijd helder.”

Bij Imazi.Reine trekken ze zich niets aan van de heisa. “We gaan geen verdere uitleg geven over waarom bijeenkomsten tussen mensen van hetzelfde geslacht waardevol zijn. Als minderheidsgroep heb je het recht om jezelf niet bloot te willen stellen aan het geweld dat circuleert in gemengde groepen.”

Verder is de vereniging verbaasd over de selectieve verontwaardiging rond het evenement. “Ontstaat er ook zoveel ophef bij een samenkomst van pakweg de anonieme alcoholisten of een sessie van slachtofferhulp?,” klinkt het retorisch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?