| De letters 'HH' verwijzen waarschijnlijk naar 'Heil Hitler'.

Gelijkekansencentrum Unia ontvangt klachten over Hitler-erende nummerplaat

JP
© BRUZZ
24/02/2023

In de straten van Brussel circuleert een auto met het opschrift ‘HH-88’. Gelijkekansencentrum Unia heeft weet van de nummerplaat en heeft eerder al aangifte gedaan om die uit de circulatie te laten halen, maar zonder succes.

Autobezitters kunnen in ons land sinds enkele jaren hun nummerplaat personaliseren voor de prijs van 1.000 euro. De eigenaar in kwestie koos naar alle waarschijnlijkheid voor een verwijzing naar de Duitse dictator Adolf Hitler, uit de Tweede Wereldoorlog: ‘Heil Hitler’. De cijfers die erop volgen, 88, staan erom bekend in extreemrechtse milieus codetaal te staan voor HH, tweemaal de achtste letter van het alfabet dus.

Sinds 2021 ontving het Gelijkekansencentrum Unia zeker tien klachten over deze nummerplaat en een gelijkaardige andere nummerplaat. "We hebben contact opgenomen met de Dienst Inschrijving Voertuigen, maar zij waren niet van plan de nummerplaat te verwijderen," zegt directeur Patrick Charlier aan BX1 en dat wordt ook bevestigd door Unia aan BRUZZ.

Daarop heeft Unia zich gewend tot de federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo). De minister liet weten dat de huidige wetgeving niet toelaat om een nummerplaat die al in omloop is, te verwijderen. Gilkinet heeft Unia aangemoedigd een strafrechtelijke klacht in te dienen.

Maar Unia meent dat dat niet veel zin heeft. Volgens Unia moeten de controleurs strenger oordelen over de nummerplaten die toegelaten worden. Nummerplaten die nazistisch of racistisch zijn, kunnen in de toekomst alleen zo uit het straatbeeld worden geweerd. "De minister heeft beloofd om waakzaam te zijn en hij heeft ook de federale politie en Staatsveiligheid gevraagd om dat te doen," sluit Unia af.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni