Geluidsisolatie moet kinderen in gesloten centrum 127bis kunnen houden

Volgens de Raad is het alleen toegelaten zeer jonge kinderen op te sluiten op een plek waar ze aan ernstig vliegtuiglawaai kunnen worden blootgesteld, als dat voor 'extreem korte duur' is.

Door de woonunits in Steenokkerzeel beter te isoleren tegen vliegtuiglawaai hoopt de overheid tegemoet te komen aan een arrest van de Raad van State. Dat had eerder enkele bepalingen geschorst van het regeringsbesluit dat het detentieregime regelt.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) sloot sinds september vorig jaar gezinnen zonder papieren weer op in speciaal daarvoor gebouwde woonunits op het domein van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel, vlakbij de lucht­haven. Maar begin deze maand schorste de Raad van State enkele bepalingen van het regeringsbesluit dat het detentieregime regelt.

Volgens de Raad is het alleen toegelaten zeer jonge kinderen op te sluiten op een plek waar ze aan ernstig vliegtuiglawaai kunnen worden blootgesteld, als dat voor 'extreem korte duur' is. Omdat kinderen tot een maand in 127bis opgesloten kunnen zitten, is dat volgens de Raad niet het geval.

Na het arrest te hebben bestudeerd, laten de minister voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD), en DVZ weten dat het nog altijd het plan is om gezinnen op de site van 127bis onder te brengen. Dat zegt ze in de krant De Standaard.

"Een andere locatie voor gezinnen is op dit moment geen optie", zegt woordvoerder Geert De Vulder (DVZ). Er wordt gekeken naar aanpassingen aan de woonunits zelf, zoals geluiddempende ventilatieroosters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?