Een Lufthansa-vliegtuig boven Woluwe

Gewest inde deze legislatuur 1,3 miljoen euro boetes voor geluidshinder

© Belga
16/05/2019

Het Brussels Gewest heeft de afgelopen legislatuur ruim 1,3 miljoen euro aan boetes geïnd voor de geluidsoverlast die overvliegende vliegtuigen veroorzaken. Dat blijkt uit cijfers die Belga kreeg van het kabinet van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH).

In het jaar 2000 voerde het Brussels gewest strenge geluidsnormen in voor vliegtuigen die over de hoofdstad vliegen. Sindsdien legde het gewest voor net geen 20 miljoen euro aan boetes op. Deze beslissingen worden door de vliegtuigmaatschappijen vaak aangevochten bij het Milieucollege in eerste instantie en de Raad van State in tweede instantie.

Tot op heden werden al 300 boetes aangevochten via een beroepsprocedure bij de Raad van State en vandaag zijn er nog steeds een 80-tal beroepsprocedures nog steeds in behandeling. In totaal werd er sinds 2000 slechts 2,3 miljoen euro aan boetes betaald, waarvan ruim 1,3 miljoen euro in deze legislatuur. Huidig Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault beseft dat de lawaaioverlast een grote uitdaging blijft en schuift hiervoor de hete aardappel door naar het federale niveau.

"De Brusselse geluidsnormen worden nog te vaak overtreden en veel Brusselaars dragen daar de gevolgen van. Het lawaai van de overvliegende vliegtuigen boven de hoofdstad is een bedreiging voor de publieke gezondheid. De nieuwe federale regering zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen", stelt minister Fremault.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , geluidsoverlast , Céline Fremault , vliegtuigen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni