Gewest steunt ‘evolutief wonen’

© Fitmynest
| Moduleerbare ruimtes

Het Gewest maakt 1 miljoen euro vrij voor woonprojecten die zich aanpassen aan de veranderende behoeften van de bewoners. Woningen in zo’n project kunnen bijvoorbeeld groeien als het gezin uitbreidt.

Vorig jaar las u hier nog over Fitmynest. De organisatie ijvert voor moduleerbare woonprojecten, die inspelen op veranderingen in de gezinssituatie van de bewoners. Bij een scheiding, sterfgeval of kinderen die het huis verlaten, kan een woning in zo’n project krimpen. Bij gezinsuitbreiding of een nieuwe partner is het dan weer mogelijk om een dergelijke woning groter te maken.

Fitmynest, dat in Brussel nog maar in de planningsfase is, werkt daarvoor met een soort skeletbouw, waarin muren kunnen vervangen worden door een opening, of een raam.

Financieel, sociaal en ecologisch

Projecten als Fitmynest zullen nu binnenkort ook steun kunnen vragen aan het Gewest. Op voorstel van Minister van Huisvesting Céline Fremault (CDH) maakt de Brusselse regering 1 miljoen euro vrij voor dergelijke projecten.

“Op financieel vlak biedt het een antwoord op de veranderingen in een gezinsleven, zonder dat er daarvoor zware werkzaamheden moeten gebeuren,” zegt Fremault. “Op sociaal vlak zullen de bewoners op lange termijn in hun woning kunnen blijven wonen en wordt de overstap naar een rustoord uitgesteld. Op vlak van milieu, ten slotte, wordt het geproduceerde bouwafval tot een minimum of soms zelfs tot nul beperkt, dankzij een ontwerp dat voorzien is op de aanpassing van de woning.”

De projectoproep geldt voor openbare vastgoedbeheerders, verenigingen die ijveren voor integratie via huisvesting en sociale verhuurkantoren. Elk project kan maximum 250.000 euro krijgen.

fitmynest
Een schematische weergave van een moduleerbare woning van Fitmynest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?