Gewest weigert vergunning stortplaats Schaarbeek-Vorming

© Bart Dewaele
| Een archiefbeeld van Schaarbeek vorming.

Een stortplaats op de NMBS-site Schaarbeek-Vorming met 335.000 kubieke meter puin, ongeveer 5 hectaren groot, krijgt geen nieuwe vergunning van de Brusselse regering. De overheid heeft haar eigen plannen met de site, dat de grootste grondreserve is van het gewest, en stuurt met deze weigering dus een sterk signaal naar de NMBS.

De site van Schaarbeek-Vorming geldt als de grootste grondreserve van het Brussels gewest. Het enorme rangeerterrein is goed voor een oppervlakte van 40 hectaren en strekt zich uit van het station van Schaarbeek tot voorbij Haren.

Het Gewest, de NMBS en mede-eigenaar het federale Fonds voor Spoorweginfrastructuur (FSI) zijn al meer dan tien jaar in gesprek over de verkoop van de site. Want het Gewest heeft grootse plannen voor de site: van een logistieke economische pool tot het openleggen van de Zenne.

vroegmarkt_bdw1180_c_bart_dewaele_cmyk.jpg
© Bart Dewaele
| Onder meer de vroegmarkt Mabru zou op termijn naar Schaarbeek-Vorming verhuizen.

Illegale vuilnisbelt

Maar de overheid zit al langer in met de gezondheid van de site. In een recente beslissing heeft deze besloten om een tijdelijke vergunning voor de stortplaats, die tot 2016 gold, niet te verlengen. Dat bericht Le Soir. Daarmee maakt ze van de stortplaats van uitgegraven grond op de site een illegale vuilnisbelt, die binnen de 2 jaar opgekuist moet worden volgens het kabinet van bevoegd minister Pascal Smet (one.brussels).

"Het gebruik is al 15 jaar geregulariseerd, van 2001 tot 2016, en de aanvrager heeft zich bewust in de illegaliteit gesteld door het depot in stand te houden en niet te voldoen aan zijn verplichting om het terug te vorderen in overeenstemming met de voorschriften voor vergunningen voor bepaalde tijd", aldus de regering, die vorige week een uitspraak heeft gedaan over deze kwestie.

Saneren

De zorgen over de vervuiling van de grond bij Schaarbeek-Vorming zijn niet nieuw. Al bijna twee decennia was duidelijk dat de stortplaats, die vooral bestaat uit afgravingsafval van verschillende spoorwegwerven van de NMBS, grondig opgekuist zou moeten worden.

Door de vergunning niet te verlengen, wil het Gewest ervoor zorgen dat de grond tijdig kan gesaneerd worden indien nodig, voor het terrein voor andere doeleinden gebruikt wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?