Verkoop Schaarbeek-Vorming op de helling

schaarbeek vorming schaarbeek vorming
© Saskia Vanderstichele
| Wat er nu moet gebeuren met de site, is onduidelijk
© Saskia Vanderstichele
| Wat er nu moet gebeuren met de site, is onduidelijk

De gesprekken rond de verkoop van Schaarbeek-Vorming zijn afgesprongen. Het Gewest wilde graag een deel van het voormalige spoorwegterrein overkopen om het om te vormen tot logistiek gebied. Maar de eigenaar, het federale Fonds voor Spoorweginfrastructuur (FSI), wil het terrein enkel in z'n geheel verkopen.

In totaal beslaat het terrein 40 hectaren, maar het Gewest wil er slechts een deel, 1,5 hectare om precies te zijn, van kopen. Tot nu liepen de gesprekken daarover tussen het FSI en het Gewest goed, maar die zijn volgens Le Soir plots afgesprongen. (lees verder onder de kaart).

Het terrein ligt vlak naast het Kanaal.

'Geen middelen voor hele site'

De regering bevestigt dat het FSI plots van gedachten is veranderd. “Zij willen toch alles in een keer verkopen, maar daar heeft het Gewest momenteel de middelen niet voor,” zegt de woordvoerder van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Het FSI vraagt veertig miljoen euro voor het terrein.

Het Gewest wil van de site een logistieke zone maken. Er zouden twee centra komen, een voor grote distributie en een voor de plaatselijke bevoorrading in Brussel. Daarvoor moet er ook een spoorverbinding komen met de haven van Brussel.

Het is nu onduidelijk wat er zal gebeuren met de plannen van het Gewest. “We onderhandelen verder,” klinkt het.

Bij het FSI kon niemand reageren op de zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?