Akkoord in zicht over grootste grondreserve van Brussel

© Bart Dewaele
| Onder meer de vroegmarkt Mabru en het Europees Centrum voor Fruit en Groenten zouden op termijn naar Schaarbeek-Vorming verhuizen.

De onderhandelingen over de verkoop van het Schaarbeek-Vorming, een spoorterrein van 40 hectare, zitten in de laatste rechte lijn. De gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij Citydev leidt de dans.

Schaarbeek-Vorming geldt als de grootste grondreserve van het Brussels gewest. Het enorme rangeerterrein is goed voor een oppervlakte van 40 hectare en strekt zich uit van het station van Schaarbeek tot voorbij Haren.

De herontwikkeling wordt al tien jaar vooropgesteld, maar de onderhandelingen tussen de spoorwegen en het Brussels gewest vorderen slechts mondjesmaat. Enkele maanden geleden klonk het nog dat de verkoop op de helling stond.

Volgens minister-president Rudi Vervoort (PS) is er nu toch een doorbraak in zicht. “Ik heb er goede hoop op dat we nog tijdens deze legislatuur tot een akkoord komen”, klonk het deze week in de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement, waar Brigitte Grouwels (CD&V) gevraagd had naar een stand van zaken in het dossier.

Bodemvervuiling

In zijn antwoord gaf Vervoort ook mee dat Citydev aan zet is. “De regering heeft Citydev belast met de onderhandelingen over de aankoop van de volledige site. Zodra de gesprekken zijn afgerond zal Citydev terugkoppelen naar de regering met een of meerdere aankoopscenario’s en financieringsmodellen.”

Over de kostprijs van de operatie is nog niet veel duidelijkheid. Vermoedelijk moet het rangeerterrein grondig gesaneerd worden, maar het is wachten op de resultaten van nieuw bodemonderzoek om de ernst van de vervuiling te kennen.

schaarbeek_vorming_05_cmyk.jpg
© Bart Dewaele
| Archiefbeeld van Schaarbeek-Vorming

Eens de terreinen bouwrijp zijn, wil het Gewest hier een logistiek-economische pool ontwikkelen, met onder meer een nieuwe vroegmarkt. Daarvoor werd in 2013 een richtschema goedgekeurd. Een eerder voorstel om hier en nieuw nationaal stadion is afgevoerd.

Parlementslid Brigitte Grouwels, in de vorige legislatuur als minister bevoegd voor het dossier, reageerde tevreden op het antwoord van de minister-president. “Er lijkt eindelijk een doorbraak in zicht en dat is goed nieuws”, klonk het. Grouwels vindt het ook positief dat het Gewest meteen de hele site wil verwerven. “Ik heb daar altijd voor gepleit. Zo kan het Gewest de regie in handen nemen van dit belangrijk dossier.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?