Gewestelijk centrum voor druggebruikers opent pas in 2025

KVDP
© BRUZZ
28/01/2020

Het gewestelijk centrum voor druggebruikers zal de deuren pas in 2025 openen. Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort vandaag gezegd. Eerder werd 2023 als openingsdatum aangekondigd. De spuitruimte van de Stad Brussel zou volgens Vervoort al in de loop van volgend jaar opengaan.

Eind 2018 had Rudi Vervoort (PS) aangekondigd dat het gewestelijk centrum voor druggebruikers tegen 2023 zou opengaan, aan Thurn & Taxis. De locatie van dat centrum - de Havenlaan - is niet veranderd, maar de timing wel. Het centrum zal de deuren pas in 2025 openen, blijkt uit een antwoord van Vervoort op een vraag van Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V).

Aan de Havenlaan komt een nieuw gebouw voor het centrum. Daarvoor schrijft de regering volgende week een architectuurwedstrijd uit. De werken zouden in 2022 van start gaan. "De grondhuurovereenkomst wordt nog voor de zomervakantie ondertekend en de oplevering van de werken is voorzien in 2025", aldus Vervoort.

Honderdtal medewerkers

In het gewestelijke centrum voor druggebruikers zal plaats zijn voor een risicobeperkende gebruikersruimte, een zogenaamde spuitruimte. Daarnaast zal er ook dag- en nachtopvang worden voorzien en komen er appartementen met toezicht.

"Het doel van het centrum is om actieve gebruikers die in een precaire toestand verkeren op te vangen en met hen aan de slag te gaan", zei Vervoort. "Het soort preventie dat in het centrum wordt toegepast, zal in het teken staan van de risicopreventie om zo op termijn positief in te werken op alle maatschappelijke elementen die een invloed hebben op de gezondheid: huisvesting, verzorging, opsporing, behandelingen, hygiëne en inschakeling."

De Brusselse vzw Transit zorgt al langer voor crisishulp voor druggebruikers en zal ook instaan voor de functionering van het gewestelijk centrum voor druggebruikers. Voor de werking van dat centrum zal extra personeel nodig zijn. Volgens een eerste schatting van Transit zal er een honderdtal medewerkers aan de slag moeten, aangezien sommige diensten in het nieuwe centrum 24 op 7 beschikbaar zullen zijn.

Gebruikersruimte van Stad Brussel?

Naast het Gewest wil ook de Stad Brussel al langer een spuitruimte. Burgemeester Philippe Close (PS) had eind 2018 al een akkoord gesloten met zijn coalitiepartners en de Brusselse minister-president. Die komt er ook, bevestigde Vervoort zelf in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement, in de loop van 2021.

"Deze opent in principe in de loop van volgend jaar de deuren en we hebben eind deze week een ontmoeting om de beginselen en de middelen te bespreken", zei Vervoort, al bevestigt Close dat nog niet.

De gebruikersruimte van de Stad Brussel zou niet in de Noordwijk - zoals eerder gezegd werd - maar ergens in de Anneessenswijk opengaan. Via Brussel Preventie en Veiligheid zal het Gewest de Stad ondersteunen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , spuitruimte , drugs , gewestelijk centrum voor druggebruikers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni