© KVDP | Ook de Zebra Bar heeft de deuren gesloten

Gezien: Brusselaar zet laatste bloemen buiten

© BRUZZ - Belga
14/03/2020
Updated: 14/03/2020 12.34u

Sinds vrijdagavond middernacht zijn alle cafés en restaurants dicht. De verplichting geldt zeker tot 3 april, en moet de verdere verspreiding van het coronavirus indammen. "De lockdown-feestjes zullen een negatieve impact hebben op de evolutie van de epidemie", zeggen de experts.

De deuren van cafés, discotheken, restaurants, fitnesscentra en nagenoeg alle andere plekken waar doorgaans volk vertoeft, blijven minstens tot 3 april dicht. Dat is een nooit geziene maatregel die donderdagavond werd ingevoerd, na een Nationale Veiligheidsraad.

Heel wat mensen gingen vrijdagavond dan ook genieten van een 'laatste pint' of avondmaal in de Brusselse cafés en restaurants, die vaak goed gevuld waren.

'Lockdown-feestjes'

Maar sinds middernacht is dus alles dicht. Hier en daar probeerden een aantal cafés de avond wat langer te rekken, want ja, "onze biervoorraad moet op," klonk het meermaals vrijdagavond. Dat zorgde ook voor veel 'lockdown-feestjes' in de hoofdstad: veel Brusselaars die een laatste keer wilden genieten van bars en cafés zetten geen bloemetjes buiten maar wel echte bloembakken.

De virologen die lid zijn van de federale expertenraad voor het coronavirus, Steven Van Gucht en Emmanuel André, betreuren dat cafés en bars vrijdagavond nog een laatste feestje organiseerden vooraleer ze drie weken de deuren moeten sluiten. "Dat is exact wat we niet willen zien en dat zal een negatieve impact hebben op de evolutie van de epidemie", zeiden ze zaterdagochtend op een persconferentie. Ook Peter Mertens van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken spreekt van "spijtige voorvallen".

De feestelijkheden frustreerden ook veel Brusselaars op sociale media. Via hashtags als #StayHome en #COVID19BE ergeren zich veel mensen aan dat asociale gedrag, "dat enkel goed is om de ziekte verder te verspreiden".

Mensen ergeren zich aan asociaal gedrag feesters
© Facebook

Beboeten wordt mogelijk

Maar de politie stond paraat om in te grijpen wanneer nodig. Het bestraffen van café-uitbaters die de regels aan hun laarzen lappen en toch open gaan, wordt mogelijk. Volgens de laatste informatie zouden de boetes onder het GAS-reglement vallen. Hoe hoog de bekeuringen zullen zijn, was vrijdagavond nog niet duidelijk.

De Brusselse politie heeft al bij al weinig problemen gehad met de verplichte sluiting. "Op enkele plekken zijn we moeten terugkeren en was er spanning, maar we hebben niemand administratief moeten oppakken", aldus politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

"Onze taak is ook niet om hard op te treden, maar de mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid", aldus Van de Keere. "Op de meeste plaatsen is de sluiting vlot verlopen, maar er waren ook uitbaters die niet meteen wilde sluiten. Wij hebben daar ook begrip voor, die mensen hebben schrik om failliet te gaan. Op sommige plaatsen zijn we daarom enkele keren moeten terug gaan, maar buiten wat spanningen, viel alles goed mee."

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Justitie, Gezien, horeca, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni