Gezondheidsminister Alain Maron: 'We misten een actieplan voor rusthuizen'

© PhotoNews
| Alain Maron (Ecolo)

"Wat me van deze crisis bijblijft is dat er geen actieplan was om de situatie op een degelijke manier aan te pakken in woonzorgcentra, en bij uitbreiding in de hele zorgsector." Dat zegt Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) in de krant La Libre.

"Dat is een wezenlijk verschil met de ziekenhuizen, waar een noodplan snel op poten gezet kon worden."

De minister geeft ook toe dat het beschermingsmateriaal te traag werd geleverd. "In verpleeghuizen was een epidemisch actieplan nodig: ofwel een federaal plan, waarover de gewesten een echt trekkingsrecht hadden kunnen krijgen, ofwel een regionaal plan. Wat we niet hadden."

'90 procent getest'

Bovendien werd de ernst van de situatie te lang onderschat, door de politiek maar ook door heel wat experten, laat de minister die binnen de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie bevoegd is voor gezondheid, optekenen in La Libre.

"Op 1 mei was negentig procent van de bewoners in woonzorgcentra getest op het Covid-19-virus. De overblijvende rusthuizen (dertien op een totaal van 138) krijgen ten laatste op zondag testkits, waardoor ook daar testen uitgevoerd zullen kunnen worden. Binnen enkele dagen zal er overal getest zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?