| De Brusselse circusschool zal morgen vanaf 10 uur doorlopend demonstraties geven op haar thuisbasis in de Picardstraat nummer 3.

Hang voor een dag de clown uit op Open Bedrijvendag

Godfried Roelant
© BRUZZ
05/10/2019

Morgen is het naar jaarlijkse gewoonte weer Open Bedrijvendag. Niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Brussel kan je dan kennismaken met de werking van verschillende instellingen. De Brusselse circusschool, het Vlaams parlement en de Nationale Loterij, zijn drie van de zeven 'bedrijven' die morgen hun deuren eenmalig openstellen voor het grote publiek.

Bij BRUZZ willen we niet bepalen hoe u het weekend doorbrengt, maar we geven wel altijd graag enkele tips. Zo is het deze zondag naar aloude gewoonte weer Open Bedrijvendag. Wij zetten de zeven Brusselse 'bedrijven' die morgen uitzonderlijk hun deuren openen voor het grote publiek even op een rijtje:

1. het Vlaams parlement

De nieuwe Vlaamse regering legde nog maar pas de eed af in het parlement. En als u zich afvraagt hoe het daar allemaal in zijn werk gaat, dan kan u het morgen zelf allemaal gaan uitzoeken. In een naar eigen zeggen 'klantvriendelijk en open huis', voorzie je best minstens een uur aan bezoektijd.

2. de Nationale Loterij (VOLZET)

De Nationale Loterij is het tweede bedrijf in het rijtje. De instelling werd opgericht in 1934 en kan vandaag dankzij haar spelers, jaarlijks 320,3 miljoen euro besteden aan allerlei projecten met een grote maatschappelijke relevantie. Dat is dagelijks zo'n 500.000 euro.

U droomt al van een bezoek? Jammer, maar helaas. Net zoals dat bij de lottotrekking zelf meestal het geval is, zal u ook morgen bot vangen. Alle rondleidingen zijn reeds volzet.

3. Kunst in Huis

Bij Kunst in Huis kan je kunstwerken van startende kunstenaars uitlenen, inruilen of aankopen. De collectie telt zo’n 5.000 kunstwerken van ruim 360 hedendaagse kunstenaars uit Vlaanderen en Brussel.

Je vindt er creaties in verschillende soorten en maten, van schilderijen tot foto’s en van tekeningen tot sculpturen. De verzameling telt elk jaar zo'n 500 nieuwe werken.

4. de Brusselse circusschool

De Brusselse circusschool werd opgericht in 1981 en werd een pionier in de ontwikkeling van de circuskunst in Europa. In de Picardstraat kan je morgen zelf de verschillende technieken aanleren. Dat gaat van trapezewerker, tot balanceren op een slappe koord en letterlijk de clown uithangen. De demonstraties vinden doorlopend plaats vanaf 10 uur.

5. Le Pain Quotidien

De Pain Quotidien is een begrip in brunchland. De ontbijtplek bakt haar brood op het evenementencomplex Thurn & Taxis en nodigt iedereen die wil morgen mee uit om zelf een broodje in de oven te komen steken. Dat mag je nadien ook mee naar huis nemen. De lekkerbekken weten dus waar naaartoe.

6. Leefmilieu Brussel

Leefmilieu Brussel, ofwel de overheidsdienst voor milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, streeft naar een voortdurende verbetering van het leefklimaat en leefmilieu van ons gewest. Hoe ze dat doen, leggen ze morgen zelf uit in hun gebouw op de site van Thurn & Taxis.

7. Facilitair beheer Vlaamse overheid

Net naast Leefmilieu Brussel, kan je in het Herman Teirlinck-gebouw terecht voor een uitleg over de manier van werken van een aantal organisaties van de Vlaamse overheid, waaronder het facilitair beheer.

Dat staat in voor het onderhoud van elf grote kantoorgebouwen, met diensten als verzending, onthaal, technisch beheer, catering, schoonmaak, bouwprojecten, vastgoedbeheer en ICT-infrastructuur en nog veel meer.

Een volledig overzicht van de Brusselse bedrijven die meedoen aan Open Bedrijvendag en hun openingsuren, vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Events & Festivals, open bedrijvendag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni