De non-binaire Haron Zaanan, die zich niet identificeert als man of vrouw

| De non-binaire Haron Zaanan, die zich niet identificeert als man of vrouw.

Haron Zaanan aanvaardt verontschuldigingen restaurant Drug Opera niet

SD
03/02/2022
Updated: 03/02/2022 14.58u

Het management van Drug Opera heeft in een persbericht excuses aangeboden aan Haron Zaanan, de non-binaire influencer die zondag uit het restaurant werd gezet vanwege haar kleding. Maar, Zaanan accepteert die excuses niet. Het restaurant zegt ook contact te hebben opgenomen met het Interfederale Gelijkekansencentrum Unia om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

"Eerst en vooral wil het management van Drug Opera zich verontschuldigen tegenover Haron Zaanan indien wat haar werd gevraagd mogelijk als vernederend en transfoob is overgekomen," kondigt het restaurant aan in een verklaring.

Het restaurant wil daarnaast benadrukken dat er geen transfobische gevoelens aan de grondslag lagen van het incident van 30 januari. Volgens het management zou Zaanan eerder al het restaurant hebben bezocht, zonder enige problemen.

"We bevonden ons in de ongemakkelijke positie dat wij moesten reageren op klachten van klanten die zeiden dat de kleding van Haron Zaanan hen stoorde en dat we tegelijkertijd niet respectloos naar Zaanan wilden zijn. Gezien de plaats, het tijdstip en de winterperiode leek het ons niet bijster choquerend om Haron Zaanans kleding ongepast te vinden, we vonden het redelijk haar te vragen zich aan te passen.”

Het management voegt eraan toe dat ze "zich ervan bewust is dat het begrip 'ongepaste kleding' zeer subjectief is” en geeft toe dat de vraag controversieel kan zijn.

Unia

Het restaurant zegt daarnaast contact te hebben opgenomen met Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia voor advies over hoe er in de toekomst moet worden gereageerd op dergelijke gevallen.

Tot slot wil het management nog benadrukken dat ze Haron Zaanan nooit hebben “verjaagd”. “Wij hebben haar, zo vriendelijk mogelijk, verzocht haar kleding aan te passen of, indien dat niet mogelijk was, het etablissement te verlaten. Tot onze spijt koos zij voor het tweede," aldus de directie.

"Ik vecht voor wie ik ben, voor wie jij bent, en ik accepteer deze excuses niet."

Haron Zaanan

De non-binaire Haron Zaanan, die zich niet identificeert als man of vrouw

Zaanan reageerde ondertussen op Instagram en noemt de argumenten van het restaurant "nogmaals een bewijs van hun transfobie". In de eerste plaats benadrukt ze dat het incident niet overkwam als transfobie, maar gewoon een geval van transfobie was. "Een ander argument van Drug Opera is dat het koud was. Kan een restaurant bepalen hoe klanten zich kleden in de winter? Ik denk het niet," vervolgt de influencer.

Verder gaat ze er niet mee akkoord dat het restaurant haar niet weggejaagd zou hebben. "Ik heb uiteraard voor de tweede optie gekozen, maar ik had geen keuze aangezien beide opties hoe dan ook vernederend zijn. Ik ging liever weg uit dit middelmatige restaurant dan te verbergen wie ik ben."

"Ik vecht voor wie ik ben, voor wie jij bent, en ik accepteer deze excuses niet," besluit Zaanan op Instagram.

Noot van de redactie: Zaanan gebruikt 'zij' of 'hij' als voornaamwoorden, BRUZZ kiest voor 'zij' voor een consequente tekst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, drug opera, Haron Zaanan, transfobie, Unia

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni