Heropening cafés wordt financieel moeilijke oefening: 'Na een week opnieuw sluiten kan'

Als de Nationale Veiligheidsraad morgen groen licht geeft, kunnen de cafés volgende week opnieuw open. Voor het geld zullen de cafés het niet moeten doen. "Wij sluiten niet uit dat wij na een week opnieuw moeten sluiten", klinkt het bij café Les Brasseurs. Extra steun vanuit de overheid moeten de Brusselse cafés niet verwachten. "Dat kan de schatkist niet aan", aldus Brussels minister Sven Gatz.

In hartje Brussel zijn de deuren van café Les Brasseurs terug even open. Brouwerij AB Inbev toont er hoe de heropstart van de horeca er volgende week uit kan zien. De menukaarten zijn van de tafels verdwenen - AB Inbev ontwikkelde een bestelapp - en de tafels staan op anderhalve meter van elkaar.

"Wij gaan ervan uit dat we maandag kunnen openen, maar het zal met veel beperkingen zijn", zegt mede-uitbater van Les Brasseurs Jorn Peeters. "Er zal maar een derde van de zitplaatsen zijn en klanten bedienen aan de toog zal niet meer kunnen."

Wel kunnen cafés een terrasuitbreiding aanvragen, maar de kans dat dat het verlies aan zitplaatsen binnen zal compenseren, lijkt klein. Bovendien zal een café zoals Les Brasseurs meer personeel nodig hebben. "Het verlies zullen we niet kunnen compenseren. Er zal iemand aan de toog moeten zijn, iemand in de zaal, en iemand om mensen eventueel tegen te houden", gaat Peeters verder. "Er wordt van ons verwacht dat we ook controleren of mensen hun handen wassen en namen registreren."

les brasseurs
© KVDP/BRUZZ
| Les Brasseurs, Jorn Peeters

'Prijsverhoging niet uitgesloten'

Meer dan waarschijnlijk zal Les Brasseurs geen of amper winst maken. "Als we er niet bij verliezen, is het oké. We doen dit niet alleen voor onszelf, maar we willen onze klanten ook terugzien", aldus Peeters.

Na één week zal zijn café evalueren of het de moeite waard is om open te blijven. "Het is niet onmogelijk dat we na een week al besluiten om de deuren opnieuw te sluiten als er te veel verlies is. Het is ook niet onmogelijk dat de prijzen met ongeveer tien procent stijgen", aldus de cafébaas nog, "maar we weten ook dat de mensen nu niet plots meer geld hebben."

Brusselse promocampagne

Brussels minister en voormalig directeur van de Federatie van de Belgische Brouwers Sven Gatz (Open VLD) kijkt uit naar de heropstart van de horeca, maar meer (Brussels) geld moeten de cafés niet meteen verwachten. "De rechtstreekse steunmaatregelen zullen verminderen. De schatkist kan dat niet betalen", zegt Gatz.

Wel zal het Brusselse Gewest met Visit.brussels een nieuwe promocampagne lanceren, om zo Belgische toeristen aan te trekken. "Er zal buitenlands toerisme zijn, maar dat zal beperkt zijn. Daarom willen we een stukje toerisme creëren met de Belgen. Mensen gaan op citytrip naar Kopenhagen of Milan. Brussel kunnen ze op dezelfde manier ontdekken."

gatz
© KVDP/BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?