Interactief

Hoe Brusselse ondernemers creatief omgaan met crisis

JP
© BRUZZ
27/03/2020

Zoek je potgrond, wil je nieuwe kleren kopen of zijn alle spelletjes op? De winkels zijn gesloten, maar op sommige plekken kun je wel online bestellingen plaatsen. Zo ondersteun je de lokale winkelier in crisistijd.

Voor heel wat Brusselse ondernemers kwam de aankondiging dat ze moesten sluiten als een mokerslag. Maar sommigen krabbelen intussen weer recht en hebben andere manieren gevonden om tijdens de crisis inkomsten te genereren. "Wie had ooit gedacht dat een webshop met potgrond een succes zou worden?"

We schreven eerder al dat brouwers thuisbezorgen in quarantainetijden, hoe restaurants nog wel aflevermaaltijden maken of hoe een op en top Brusselse vlees- en vishandel de handen in elkaar slaan en gaan leveren bij de Brusselaars. Maar ook andere Brusselse ondernemers zitten niet stil.

De stad lijkt rustig, maar achter de rolluiken worden pakjes ingepakt. Op Facebookpagina's worden liedjes en recepten gedeeld, op blogs verschijnen nieuws podcastconcepten. Alles om de band met de klanten niet te verliezen, en om in deze barre tijden toch nog wat inkomsten te genereren.

wondergreen
Kris Crick, eigenaar van de gloednieuwe Schaarbeekse plantenwinkel Wondergreen, stampte in een weekend tijd een webshop uit de grond.

Potgrond aan huis

Plantenwinkel Greenwonders was nog maar een paar weken geopend aan de rand van het Josephatpark in Schaarbeek, toen de winkel alweer moest sluiten om het coronavirus niet verder te verspreiden.

Eigenaar Kris Crick had er maanden naartoe gewerkt en er al zijn financiële reserves voor ingezet. Het kost heel wat tijd om de formulieren in te vullen om in aanmerking te komen voor een financiële tegemoetkoming. Ook kwamen klanten enthousiast op de ramen tikken om te zien of ze iets konden kopen. Daarom besloot Crick een tijdelijke webshop te beginnen.

In een weekend hard werken had hij de webshop uit de grond gestampt. Crick verkoopt er nu potten, potgrond, compost en bloembollen. Binnenkort komen daar nog kleine planten en kadootjes voor plantenliefhebbers bij. Maar de mensen kopen vooral potgrond, lacht Crick. "Het is zwaar, moeiljk te verzenden. Het druist tegen alle regels van het online zakendoen in, maar op de eerste dag had ik om vier uur al voor zo'n 1000 euro aan producten verkocht."

Wondergreen, webshop met onder andere bloembollen en potgrond. Levert zelf met de auto in Laken, Schaarbeek, Etterbeek, Evere, Sint-Joost-ten-Node en Brussel-Stad voor 5 euro per levering, wat het gewicht ook is.

Fotograaf Sander de Wilde
Fotograaf Sander de Wilde biedt onlinecursussen aan, net als quarantaineportretten.

Portretten in quarantaine

Ook voor fotograaf Sander de Wilde was het even slikken toen de overheid de nieuwe maatregelen aankondigde. "Het is vreselijk om nu fotograaf te zijn. Ik ben fotojournalist en doe portretten en reportages, maar dat is allemaal opgehouden. Ik geef ook les, maar dat is nu gestopt en opeens zit je thuis."

Hoewel de overheid het een en ander aan sociale maatregelen had die hem er financieel doorheen moeten helpen, wilde De Wilde het werk niet helemaal neerleggen. Online kwam hij al gauw met een op maat gemaakte fotocursus die mensen thuis kunnen doen. 'Creatief binnenshuis' voor beginnende fotografen leert de mensen in 120 minuten een aantal basics.

Normaal maakt de fotograaf naast zijn werk als fotojournalist ook portretten van Brusselaars. Dat werkt gaat door, besliste hij. Maar dat gebeurt coronaproof: hij neemt portretten van families terwijl ze op hun balkon staan, of door het raam. Een echt quarantaineportret dus.

Sander de Wilde, quarantaineportretten en online fotografiecursussen. Rijdt zelf voor met de fiets voor een starttarief van 20 euro. Families of andere geïnteresseerden hoeven pas te beslissen of ze het portret kopen nadat ze het gezien hebben.

Annelies Bruneel
© Saskia Vanderstichele | Kledingmaker- en denker Annelies Bruneel kwam met een nieuwe podcast.

Eigen blog

Annelies Bruneel ontwerpt en creëert kleding op maat. Ze komt daarvoor bij de mensen thuis, of de mensen komen bij haar om hun maten op te nemen. Voor haar hield het werk dus grotendeels op toen de federale regering de maatregelen aankondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De afspraken bij de mensen thuis, coaching en bestelingen zijn tijdelijk stilgezet.

Toch panikeert Bruneel voorlopig niet. "Mijn boekhouder heeft me wel de regelingen voor financiële compensaties doorgespeeld. Als het niet te lang duurt, moet het lukken." Ondertussen heeft Bruneel haar energie in iets nieuws gestoken. "Er is nu minder lawaai op straat, dus ik ben veel audio aan het opnemen." De resultaten staan als podcast op haar blog, en moeten de rol van de workshops die ze normaal in het echte leven zou doen gedeeltelijk vervangen.

Annelies Bruneel, kledingmaker en kledingdenker. Maakt podcasts en zet die op haar blog.

Dit artikel en kaartje kwam tot stand met de tips van Brusselaars. Wil je ook een ondernemer tippen die iets bijzonders doet in coronatijden? Stuur dan een mailtje met de omschrijving en het adres naar jasmijn.post@bruzz.be, dan plaatsen we hem of haar op de kaart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronavirs, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni