Een vrouw met hoofddoek verlaat metrostation Rogier
© PhotoNews | (archiefbeeld)

Hoofddoeken MIVB: Franstalige vrijzinnigen tekenen derdenverzet aan

© Belga
18/06/2021

De Franstalige vrijzinnige beweging Centre D'Action laïque (CAL) dient een derdenverzet in tegen de beslissing van de Brusselse regering om niet in beroep te gaan tegen de veroordeling van de MIVB wegens discriminatie. De openbaarvervoersmaatschappij had een vrouw met hoofddoek tot tweemaal toe niet aangenomen.

"De CAL aanvaardt niet dat de politiek een einde heeft gemaakt aan het juridische proces, terwijl nog lang niet alle beroepsmogelijkheden uitgeput zijn", klinkt het in een persbericht. "We kunnen het hier niet bij laten, aangezien de neutraliteit van de openbare diensten moet worden verdedigd. We hebben dus beslist om het gerechtelijk proces weer op te starten door een derdenverzet in te dienen", zegt voorzitster Véronique De Keyser.

Een derdenverzet laat onder bepaalde voorwaarden toe om aan de rechter te vragen om opnieuw uitspraak te doen in een zaak waarover hij al een oordeel heeft geveld, omdat het oorspronkelijke vonnis de rechten of belangen van die persoon schaadt. Dat kan zelfs wanneer de persoon niet opgeroepen werd in de zaak en dus geen burgerlijke partij kon zijn of vertegenwoordigd kon worden.

Volgens CAL schaadt de uitspraak van de arbeidsrechtbank haar belangen "aangezien ze direct in tegenspraak is met haar sociale doel, dat ook de verdediging en de promotie van het secularisme bevat". De vereniging roept bovendien op tot een wetgeving die met klem de neutraliteit van de openbare diensten garandeert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie