‘Houd economie, werk en opleiding onder één bevoegdheid’

© PhotoNews

Actiris, Bruxelles Formation en VDAB Brussel vragen de toekomstige Brusselse regering om economie, werk en opleiding in één bevoegdheidsportefeuille te behouden. “We stellen vast dat het werkt als we allemaal dezelfde richting opgaan. We moeten dit pad vervolgen.”

Sinds 2014 behoren de bevoegdheden economie, werk en opleiding tot de ministersportefeuille van Didier Gosuin (Défi). Voordien was dat anders, en waren de verschillende bevoegdheden verdeeld over verschillende ministers.

Naar die periode willen Actiris, Bruxelles Formation en VDAB Brussel niet terug. “Het zou de uitstekende samenwerking tussen de drie domeinen schaden,” klinkt het in zakenkrant L’Echo.

Eén van de meest opvallende resultaten van die samenwerking is volgens de organisaties het Beroepenpunt in de Astrotoren in Sint-Joost-ten-Node. Iedere Brusselaar kan er terecht voor advies omtrent werk en opleidingen. “We stellen vast dat het werkt als we allemaal dezelfde richting opgaan. Daarom zijn we ervan overtuigd dat we dit pad moeten vervolgen,” zegt Olivia P’tito, directrice van Bruxelles Formation.

Financiële middelen

Naast het behoud van de bevoegdheden in één portefeuille, vragen de drie organisaties ook extra financiële middelen om de jongerengarantie en een opleidingspremie meer algemeen toe te kennen. Een verbetering van de procedure voor de erkenning van diploma’s, behoort ook tot hun vragenpakket.

De organisaties zijn naar eigen zeggen tevreden over hun werk tijdens de vorige legislatuur. "In vergelijking met andere steden in België, stijgt de tewerkstellingsgraad in Brussel sneller, en dat ondanks de sterke bevolkingsgroei," aldus Grégor Chapelle, directeur-generaal van Actiris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?