Een appartement te huur in Brussel

Huis huren in Brussel en Vlaanderen was nooit eerder zo duur

© Belga
17/01/2022

De gemiddelde huurprijs voor een huis is op de Brusselse en Vlaamse huurmarkt in 2021 met 4,70 procent of 38 euro gestegen, tot 846 euro. Dat was nooit eerder zoveel, zo blijkt maandag uit een analyse van Dewaele Vastgoedgroep van zowat 12.000 verhuringen in Vlaanderen en Brussel.

Opvallend is wel dat de huurprijzen van appartementen vorig jaar voor het eerst sinds 2017 niet meer gestegen zijn. De gemiddelde huurprijs voor een appartement bedraagt voor Brussel en Vlaanderen 719 euro. Al lijkt de kans groot dat de meeste huurprijzen in 2022 een indexsprong zullen maken wegens de hoge inflatie van de afgelopen maanden.

"Steeds meer huurders zijn op zoek naar een woning met meer ruimte en verkiezen een huis boven een appartement. Het aanbod aan huurhuizen kan deze stijgende vraag niet volgen, en het gevolg zijn dus hogere huurprijzen voor huizen," zegt vastgoedexpert Filip Dewaele.

Voor een alleenstaande woning loopt de maandelijkse huurprijs zelfs op tot gemiddeld 976 euro, oftewel een stijging van 3,55 procent. Voor een halfopen bebouwing is dat gemiddeld 842 euro per maand, wat neerkomt op een stijging van 4,65 procent tegenover vorig jaar. Voor een gesloten bebouwing daarentegen betaal je gemiddeld 813 euro per maand, oftewel 1,68 procent meer dan een jaar geleden.

Tot slot valt volgens Dewaele Vastgoedgroep op dat huurwoningen een steeds betere EPC-score kunnen voorleggen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de steeds strengere maatregelen en verplichtingen die de kwaliteit omhoog stuwt, klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni