vastgoed immo te koop huizenprijzen te huur appartement woningprijs huurprijs

| Themabeeld

'Huurprijs zal niet dalen door huurcommissie en -referentierooster'

© Belga
20/09/2021

De toekomstige paritaire huurcommissie en het huurreferentierooster zullen niet leiden tot lagere huurprijzen. Dat stellen de onderzoekers van de ULB-IGEAT, die in opdracht van de regering-Vervoort het rooster moesten actualiseren.

Het voorstel van ordonnantie stond maandag op de agenda van de plenaire vergadering van het Brussels Parlement, maar de behandeling werd uitgesteld. Het advies van de Raad van State over een aantal amendementen die na de behandeling in commissie waren ingediend, kwam pas maandag toe, zo verklaarde parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) aan. En dus werd het later op de agenda geplaatst.

Maandag maakten de onderzoekers van de ULB-IGEAT hun kritiek op de tekst bekend. De huurcommissie en het huurreferentierooster zullen volgens hen de huurprijzen niet doen dalen. Omdat de procedure niet automatisch is, moeten de huurders zelf een verlaging van de huurprijs vragen. "Maar weinig huurders zijn gewapend om deze stappen te zetten en een rechtstreekse confrontatie met de verhuurder brengt risico's met zich mee", stellen ze in een mededeling.

Weinig gedurfd

Bovendien behouden de eigenaars grote marges in de verantwoording van de huurprijs door de te ruime criteria waarmee in het rooster rekening gehouden wordt. Een aantal gezinnen zou daardoor minder beschermd worden. De eigenaars menen dat de ordonnantie er niet voor zal zorgen dat het algemene niveau van de huurprijzen in het Brussels Gewest zal dalen, terwijl de huurprijzen de laatste decennia sterker stijgen dan de index. En daardoor slagen teveel gezinnen er niet meer in om fundamentele behoeften zoals gezondheidszorg te betalen.

De onderzoekers pleiten voor een "maatschappelijk meer gedurfd" systeem. Zij onderstrepen dat een aanzienlijk deel van de huurontvangsten ontsnapt aan de Brusselse economie omdat 40 procent van de eigenaars niet in het gewest wonen. De auteurs kiezen ervoor om zich te baseren op een opvatting van onroerend goed die sterk gericht is op direct gebruik als eigenaar-bewoner en niet op het innen van huur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni