Op de Nieuwe Graanmarkt is kunstenaar Dema One aan een fresco begonnen.

Iconisch basketbalplein Nieuwe Graanmarkt krijgt make-over: ‘Dit plein is erfgoed’

Zoë Magniette
16/07/2020

Het populaire basketbalplein aan de Dansaertwijk krijgt een kleurtje. In samenwerking met organisatie Bball in the Sky is kunstenaar Dema One er deze week aan een fresco begonnen. "Om het belang van het pleintje in de verf te zetten."

Hoewel de vibrerende sfeer op het basketbalterrein aan de Nieuwe Graanmarkt veel weg heeft van de kleurrijke New Yorkse basketscène, lag de samenkomstplek er al die tijd maar grijs bij. Initiatiefnemer Mehdi Ould Kherroubi van organisatie Bball in the Sky haalde zijn inspiratie inderdaad bij steden zoals New York of Parijs. “Ik ben zelf vlak achter het basketbalplein opgegroeid. Ik vond het jammer dat het pleintje er zo saai uitzag en vroeg mij af waarom we het niet laten omtoveren door artiesten, net zoals in andere grote steden.”

'Voor jongeren zijn sportpleintjes cruciaal.'

Mehdi Ould Kherroubi van Bball in the Sky

Een jaar geleden startte Kherroubi het project Bball in the Sky, met de bedoeling om basketbalveldjes aan te leggen op rooftops in Brussel en deze mooier te maken met fresco’s. Nu willen ze iedere Brusselse gemeente overtuigen om minstens één fresco aan te leggen.

Voor Kherroubi was het vanzelfsprekend dat kunstenaar Dema One de schildering zou maken. “We zijn samen hier in de buurt opgegroeid en hij is ook veel met basketbal bezig. Ik vertrouw hem volledig. In de toekomst willen we ook met andere kunstenaars samenwerken.” Dema One is in Brussel zeker geen onbekende. Hij heeft binnenkort een expo in Bozar en zal op de nationale feestdag graffiti aanbrengen op de gevel van het Paleis voor Schone Kunsten.

Gratis openluchtsport

Bball in the Sky wil het belang van openluchtsportpleinen in een stad in de verf zetten. Zo vertelt Kherroubi dat hij in zijn tienerjaren zelf voortdurend buiten in Brussel zat. “Voor jongeren zijn sportpleintjes cruciaal. Ook niet te vergeten: het is gratis. Door corona zijn er nog meer mensen met financiële problemen, dus dan is gratis openluchtsport mooi meegenomen.”

Ook Benoit Hellings, schepen van klimaat en sport, zegt meer Brusselaars in de openlucht te willen zien sporten. “We geven al veel middelen aan sportclubs en dergelijke, maar nu willen we ook meer sport in openlucht. Het fresco is een goede manier om het basketbalpleintje te promoten.” Hellings verwijst ook al enthousiast naar de 3x3 basketbalwedstrijd die er zit aan te komen in september. “Met Hello Summer hebben we heel wat activiteiten gepland. Op 13 september willen we een grote wedstrijd houden op het nieuw beschilderde plein.”

Iconisch plein of bron van nachtlawaai

Zowel Kherroubi als Hellings erkennen het belang van het pleintje aan de Nieuwe Graanmarkt als een ontmoetingsplek tussen heel diverse mensen. “Op de Nieuwe Graanmarkt komen verschillende generaties en culturen samen. Er komt zelfs een internationaal publiek naar de befaamde 3x3 basketbalwedstrijden kijken,” zegt Kherroubi trots. Hellings vervolgt: “Het basketbalveld bestaat al sinds de jaren 70. Het plein is al oud en is ook nog eens heel centraal gelegen. Dat maakt het echt iconisch.”

De schepen legt uit dat het fresco aan de Nieuwe Graanmarkt tijdelijk is. “Kunstenaar Dema One zal niet-permanente verf gebruiken die goed is voor het milieu. Na drie maanden willen we alles evalueren en gaan we nadenken over een blijvend project.” Daarbij wijst Hellings ook naar het probleem van nachtlawaai dat het pleintje met zich meebrengt. “In de zomer, en zeker nu mensen lange tijd moesten binnenzitten, blijven veel pleingangers hangen. We willen zien of het fresco het nachtlawaai net niet verergert.”

Direct contact

Volgens Kherroubi zal dat niet het geval zijn. “Ik denk dat het pleintje verfraaien een beter publiek gaat aantrekken. Het zou goed zijn om nog zaken toe te voegen, zoals een petanquebaan of een plek om te schaken, die ervoor zorgen dat er meer contact is tussen verschillende soorten mensen.”

Een directe dialoog met de buurtbewoners is volgens de organisator van Bball in the Sky onmisbaar. “Ik denk niet dat het een goed idee is om bij nachtlawaai meteen de politie te bellen. Zo ontstaat er een soort vijandigheid. Het is veel beter om op een respectvolle manier gesprekken te starten. Een buurtcomité oprichten zou een goede eerste stap zijn.” Kherroubi, zelf ex-buurtbewoner, wou met Bball in the Sky ook nauw contact onderhouden met de mensen van de wijk. “We hebben bijvoorbeeld twee jongens van een straat verder aangenomen om flyers over het project uit te delen.”

Maandag zal het fresco op de Nieuwe Graanmarkt officieel ingehuldigd worden.

Bball in the Sky postte op Instagram foto's van de eerste stappen voor het fresco.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Nieuwe Graanmarkt , openluchtsport , Fresco

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni