Naar een vrouwvriendelijke stad: ''s Nachts ben ik liever niet alleen'

LV
07/03/2024

Op de Nieuwe Graanmarkt pronkt vanaf vandaag een multifunctioneel stadsmeubilair dat bedacht en ontwikkeld is door een groep jonge vrouwen met een ontwerp van architecte Petra Pferdmenges. Maar hoe maak je eigenlijk een stad vrouwvriendelijk? BRUZZ vroeg het aan enkele vrouwelijke Brusselaars.

Het nieuwe stadsmeubel moet het voor vrouwen aangenamer maken om in de publieke ruimte te verblijven. Er worden stappen gezet, maar is wat is er nodig om van onze stad een écht vrouwvriendelijk stad te maken?

"Als vrouw ben je je altijd bewust van je omgeving. Je moet steeds rondkijken: wie loopt er achter mij?", zegt Xenia. "Overdag is alles oké, maar 's nachts heb je toch liever gezelschap, al is het een andere vrouw", zegt ook Joanna. En ook Shana is voorzichtig 's nachts: "Soms is er te weinig verlichting. In sommige donkere steegjes ben ik dan wel voorzichtiger."

Stadsmeubilair voor vrouwen

In 2022 lanceerde Stad-Brussel een projectoproep om de stad vrouwvriendelijker te maken. Public Space 4 Her van Alive Archtitecture en Degré47 is één van de projecten die daaruit is voortgevloeid. Zij organiseerden vijf participatieve workshops waarbij ze zich specifiek richtten op de unieke behoeften van meisjes in een stad.

De workshops waren toegankelijk voor meisjes tussen elf en achttien jaar en bestonden uit stadswandelingen, groepsgesprekken en brainstormsessie, met als resultaat een ontwerp voor een stuk multifunctioneel stadsmeubilair. Eerst werd in karton een prototype gemaakt van het ontwerp, maar vandaag brachten de meisjes hun ontwerp tot leven en kan iedereen er gebruik van maken.

"Het is een soort bank met verschillende niveaus waar je op kan zitten of picnicken", vertelt Juliette Marchand van architectenbureau Alive. "Hoewel het bedacht is door vrouwen, is het natuurlijk toegankelijk voor iedereen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni