Inburgeringstraject in Brussel nog niet verplicht op 1 januari

© Belga
18/10/2019

De inburgering in het Brussels Gewest zal nog niet verplicht zijn vanaf 1 januari. Volgens Brussels minister Alain Maron (Ecolo) is het onmogelijk om de ordonnantie tijdig in werking te laten treden. Maron stelde dat de gemeenten niet klaar zullen zijn en wees ook op de mogelijke problemen met de Vlaamse beslissing om de inburgering in Brussel gratis te laten verlopen, maar in Vlaanderen betalend te maken.

Eerder werd aangekondigd dat elke nieuwkomer die zich in Brussel registreert, vanaf 1 januari 2020 verplicht zou worden om een integratieparcours af te leggen. Nu blijkt dat dat traject nog niet verplicht zal worden vanaf 1 januari. De datum voor inwerkingtreding zou immers niet haalbaar zijn.

Maron, die samen met Elke Van den Brandt (Groen) binnen het Verenigd College verantwoordelijk is voor de Bijstand van Personen, erkende in antwoord op een interpellatie van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), dat hij de ordonnantie in de vorige legislatuur vanuit de oppositie had bestreden, maar wees er ook op dat er sinds het begin van dit jaar meerdere vergaderingen geweest zijn tussen de diensten van de VGC, Cocof en GGC om de ordonnantie uit te voeren. Ook de gemeenten en de operatoren werden daarbij betrokken.

Op basis daarvan werd een omzendbrief opgesteld en in juli aan de gemeenten voorgelegd. Op basis van de opmerkingen werd de omzendbrief aangepast. Maar uit overleg met de gemeenten blijkt dat de inwerkingtreding van de ordonnantie op 1 januari niet realistisch is.

Problemen

Maron somde een aantal technische en organisatorische problemen op. Zo zijn de gemeenten nog niet in staat om hun rol te spelen inzake de identificatie en het informeren van de nieuwkomer en de opvolging en controle van het inburgeringstraject. Daarvoor is nog verder overleg met de administratie nodig, aldus de minister.

Voorts wees Alain Maron nog op de aanpassing van het inburgeringsbeleid in Vlaanderen. Het traject in Vlaanderen wordt betalend, maar voor het Brussels Gewest wordt een uitzondering gemaakt. Daar blijft het inburgeringstraject gratis om geen nadeel te creëren tegenover de Franstalige inburgeringstrajecten die tot nader orde gratis blijven. Volgens de Ecolo-minister dreigt er een procedure voor het Grondwettelijk Hof omdat er een discriminatie zou kunnen zijn tussen de behandeling van de Vlaamse en Brusselse nieuwkomers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , verplichte inburgering , Inburgering , Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni